Praznici -Božić i Nova Godina

Tradicionalni kolačići i jelo za vreme Božića i za Doček Nove Godine.

 
Hristopsomo: <Hristos+psomi (hleb)

Vasilopita

komentare i pitanja za Vasilopitu možete slati ovde

U vasilopitu stavite novčić u  aluminijumsku foliju. Veruje se da će onaj u čijem komadu bude novčić, naredne godine imace sreće.
Secemo komade u ponoc praveći krst i počnemo da ih delimo Prvo za Hristos, drugo za Deda Mraz, treći za kuću nasu a nastavimo za sve članove porodice ( Otac, majka.. do majmladjeg).

  • 200  gr margarina
  • 1 solju šećera
  • 3 jaja
  • pola šolje mleka
  • rendana korica jednog velikog pomorandža
  • 500 gr brašna i kašika prašak za pecivo
  • 100 gr sitno iseckanog oraha
  • nekoliko suvog grožđa u konjak umočene
  • nekoliko šljiva suvih iseckane na komade
  • neokliko suvih breskve iseckane na komade
  • čokolada za kuvajne (rendana po želji za smesu ili za dekorisanje)
  • konjak 
  • kašičica cimeta
Umutite margarinu ili puter sa šećerom, dodati jaje, koricu pomorandža, mleko. Koristite mrežu, sito i kroz njega sipajte brašno, cimet i prašak za pecivo Sve ovo stavite u smesu i pravite testo, dodajte ostale ssastojke (suvo voće, koštunjasto plodove i čokoladu), mešajte dobro kašikom i pecite za 55 min na 180 stepeni.
SREĆNA NOVA GODINA VAM ŽELIM!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Melomakarona 

recept i dobro došle komentare za Melomakarona možete slati  ovde 
Mogu da se prave i sa prelivom od crne čokolade za kuvanje....
Melomakarona od tetke!

Još prazničnih kolača...

To su kurabjedes i diples. Kurabjedes su mali zalogajćici koji se prave od testa sa bademom i puterom a svuda na površini prkriveni su prah šećerom. Sa ukusom raznih cvetića. A diples se prave od testa, prelivene su medom i orasima ali prže se u tiganju. Postoje diples u obliku rolnica ali i ravne. Ipak one u obliku rolnica su praznične.

 

 

 

Supa od koze

  • 1,5 kg mlade koze sa kostima
  • 5 šargarepa iseckane na kolutove
  • 5 krompira iseckana na komadiće srednje veličine
  • maslinovo ulje
  • glavica crnog luka
  • soi biber
  • sok jednog limuna
  • celer iseckan na velike komade

Kuvati u ekspres loncu 45 minuta meso sa šargarepom i crnim lukom. Posle dodati krompire i celer, posoliti i pobiberiti i dodajtimalo maslinovog ulja  i sok od limuna po želji. Kuvati bez poklopca 15 minuta da bi se skuvali i ostali sastojci.

Petao u sosu od paradajza sa testeninom



  • 1 petao na manje porcije iseckan
  • 1 paket 500gr testenina
  • so
  • biber
  • sos paradajza, najbolje svežeg i kašika pelata
  • 250gr rendanog sira na primer kačkavalja
  • glavica crnog luka
  • malo maslinovog ulja

U ekspres lonac u maslinovom ulju dinstajte petao sve dok se ne porumeni na površini i dodati crni luk sitno iseckan, nastavite da dinstate  za par minuta. Dodati sos paradajza, posolite i pobiberite i ostavite da se kuva oko pola sata u ekspres lonac.

 

U drugoj šerpi u slonoj vodi i sa malo uljem kuvajte testenine kako piše na poakovnaje, tj oko 11 min. Ocediti dodati malo ulja. Poslužiti sa sirom na dnu tanjira ali i između sloja testenina...
Prijatno!!!




:)
Božić se bliži
U Atini jelka se stavi u dnevnoj sobi ( u mojoj kući od 15. decembra, a u zadnje vreme čak od kraja Novembra u gradu...) i tamo ostane do 7. Januara kad je kod nas slava Sv. Jovana.
Međutim tradicija je u Grčkoj da ukrašavamo mali  brod umesto jelke. :) 
Kicenje novogodišnje jelke je omiljeni posao za malu decu ali i za celu porodicu. Jelka se ne ukrasi kad porodica ima žalost zbog gubljene omiljene osobe rodbine.
Svuda u gradu vide se male svetlece lampice... 
Tradicionalisti će izabrati zelenu jelku (prirodnu ili vestačku... mada ja glasam u korist prirode) a može biti i bela ili takva kakva ja ovu godinu volim.. srebra! 
Pamtim sebe kao malo dete kako ležim ispod jelke i sanjarim svet pun ljubavi i nade... deca širom sveta nasmijana i život bez rata i nemira... porodice koje uživaju u toplim osećanjima i svi jedu srećni za sto mirno...
Moja sestra i ja smo uvek imale svoje ukrase, znale smo koje pripadaju meni a koje njoj... :) sad što sam velika pravim čak i sama ukrase od testa ali i druge zanimljive ukrase, ručni rad.
Babe i dede koje žive sami ugalvno imaju male novogodišnje jelke kod kuće a tamo gde ima mala deca jelke su veće i više imaju ukrasa... :)
Kod nas u kući jelka se uvek spremila uz muziku i pažljivo smo birali gde da stavimo svaki ukras tako da Deda Mraz nađe brže put do kuće... 
Na vrhu jelke postavimo novogodišnju zvezdu a tamo uvek postoji prva lampica no zadnja se nalazi dole tamo ispod jelke tamo gde se stavi božično jaslice i za Novu Godinu poklone.
Poklone se daju i za vreme Božića, nekad samo za novu Godinu...
Naša trpeza sadrži Vasilicu, jela od mesa, pastu, jela sa voćem, puno kolača.... melomakarona, kurabjedes, roksakia, cureki, diples... su samo neke i glavne što svaki Grk je probao i pamti od detinjstva...
Deca kucaju na vrata i pevaju božične pesme (kalada) ne samo u 25.Dec već i za Doček Nove Godine... pa čak i kasnije kad je Bogojavljenje na pitanju... a domačice daju im novac i kolače. Deca tim novcem kupuju sebi poklone koje njihovi roditelji nisu mogli da im kupe.
.  
P.S izvini na gramatičkim greškama ... 
Praznične izloge u gradu Halandri.

Praznična atmosfera u gradovima Halandri i Marusi.

Drvena slika pravljena od mog rođaka, ručni rad

2 коментара:

  1. Анониман5/1/14

    sve je prelepo i ukusno,samo tako nastavi da saljes recepte da i srpkinje isprobaju da prave ;)

    ОдговориИзбриши