Praznici- Uskrs/Vasrks

 Pasha in Greece

 


Veliki Četvrtak-tog dana se boje uskršnja jaja a i pece se slatki hleb pod nazivom Cureki.

NOVO
  • Probajte i vi napraviti dekorativna dela Uskrsa, na primer Kira Sarakosti
  •  Probajte Lazarakia, Lazaraki je pecivo-čovečuljak. Prave se kad slavimo Lazarevu Subotu.

 Cureki- recept      recept pročitaje jednostavnije ovde 

*Kad pravimo cureki za vreme Usrksa u centru ili na vrh pletenica stavimo crveno jaje, ipak nije neophodno.

  • 1 kg brasna za cureki ili obicnog brasna
  • 200 gr margarina
  • 250  gr secera
  • 4 jaja i 1 zumanceta
  • 200 gr mlakog mleka
  • 75 gr kvasca ili 30 gr suvog kvasca
  • 10 gr mahleb
  • pola kasicica mastihe u prahu  
  • kasicica soli 
  • randana kora jednog pomorandza ili rendana kora od tri mandarine
  • ...250 gr crne i 200 gr bele cokolade za kuvanje ako zelite fil.
Koristite mrežu, sito i kroz njega sipajte brašno. U veliku posudu staviti brasno, mahleb, mastihu i so i mesajte dobro rukama.
u maloj šerpi ili teflon tiganju istopiti  margarinu sa šećerom i zatim dodajte u posudu sa ostalim sastojkama. 
kvasac staviti u mlakom mleku i mešajte dobro sa kašičicom ili viljuškom sve dok se ne topi potpuno, pazite da ne bude mleko previše toplo.
Dodati i kvasac i posudu sa ostalim sastojkama i mešajte dobro rukama sve dok ne dobijate lepu elastičnu glatku masu.
Ostavite testo da stoji 45 minuta. mešajte ponovo i čekajte još malo. Zatim podelite testo na tri komade a od toga pravite dela pletenice ili od svaki deo pravite manje komade cureki-a.
Ako zelite da pravite veliku pletenicu isto kao i ja sam pravila na slici i napunila čokoladom onda oklaglijom razviti testo da bude debljine od 2 cm a na svaki deo stavite rendanu crnu čokoladu za kuvanje ili belu čokoladu, ja sam  pravila dva dela crne a jedan deo bele čokolade za kuvanje. Urolati po dužini i stavite malo žumanceta na ivici testa da se dobro zalepi. Okrenite rolat da ne curi fil dok se peče i  krajeve pletenice čvrsto pritisnuti. Isto radite za svaki deo testa i na kraju od ove pruge  ispletite pletenicu..
Možete takodje da koristite svaku napunjenu sa čokolade prugu da budete pravili jedan cureki, samo urolajte kao puž i ako želite stavite u centru jedno uskrsno crveno jaje.
Ako želite da napravite tri curekija ali bez čokoladnom filom onda od svake loptice napraviti po tri kobasice, koje treba uplesti u pletenicu. Možete takođe praviti razne kombinacije oblika, možete koristiti jedan deo napunjen čokoladom i da formirate u obliku puža pa imaćete ovako tri manja curekia, a sve sa čokoladom.
Takođe, možete da napravite cureki sa prelivom od čokolade...
Za sjajnu površinu cureki premazati žumancetom i sipajte rendane bademe, stavljati ih u veliki pleh pokriven pek papirom pa pecite za pola sata u zagrejanoj rerni, ja sam ovo na slici pekla više jer bilo je ogromno. :) 
Uživajte u pravljenju sa ljubavlju i strepljenjem i želim vam uspeh.
Cureki se pravi u Veliki Cetvrtak ali jede se u Nedelju posle Vasrsa Isusa Hrista. 

Srecan Vaskrs!








 
Majirica (sastojici su jagnjece iznutrice i zelena salata sa sosom od jajeta i limuna), glavno jelo ili supa. Grci jedemo Majiricu u Subotu u ponoc posle crkve.


Jorgovan- simbol početka Uskrsa
Uskrsni običaji mog sela, u Kalamati



 

2 коментара:

  1. Vau! =)
    Voleo bih doživeti jednu uskršnju atmosveru u tvom kraju.
    Odlični i ukusni recepti, hvala za recept ukusnog curekija sa prelivenom čokoladom moram isprobati i podeliti! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Teodore, hvala ti puno. Grčka je gostoljubiva, najbezbednija i najlepša zemlja! Najlepše je tokom cele godine.. Naravno sa najukusnijom kuhinjom!! Možeš probati recept za Cureki, još jedna Bloggerica me iznenadila i objavila recept kako je ona pravila, to me učinilo srećnu. Hvala što si me prvo obavestio, dozvolim i čekam da vidim varijaciju, naročito ako bude i preliven čokoladom! Srećna sam što Cureki se širi u svetu kroz mog blogića! :) I molim te kad ćeš praviti da piseš negde gde se nalazi original recept. :)

      Избриши

šta vi mislite?