Post a u Grčkoj?

Post

Šta je post?
Smatra se da post predstavlja zdraviji način ishrane.
Nekima nije samo način ishrane, najčešće zbog verskih razloga već i udržavnaje od rđavih misli, na primer za to vreme izbegavaju psovati i mirniji su. Post je period kad ćovekov organizam se odmara od nezdrave hrane a duša od misli i puna je ljubavi i razumevanja. Lepo bi bilo da je tako uvek...
Post može da se pravilno smatra kao zdrav način ishrane ako naravno jedemo pravilno i ne izbegavamo grupe namirnica i vitamina koje su nama potrebni za normalnu funkciju organizma.(na primer žitarice, povrće i voće). Naravno tokom onog perioda se ne unose proteini žitotinjskog porekla, ne jedemo meso, jaja, sir, mleko... zato moramo imati alternativnih rešenja.. znaći moramo naći zamenu za hranu koja je isklućena iz ishrane. Post ne znaći da nećemo konzumirati proteine i masti, postoje čak i slatkiši koje su odgovarajući za vreme posta, jer sve je potrebno, čak i šećer koja će nam dati snagu da nastavimo dan.
Jelovnik tokom posta mora biti raznovrstan i to znaći da imamo puno opcije i možemo u našoj ishrani dodati namirnice koje nismo pre jeli mada su jako zdrave i potrebne našem organizmu.
Ima dosta ljudi koji ne jedu voće u svakodnevnom životu. Post predstavlja dobra prilika da poklone njihovom telu ono što mu je potrebno: dosta vlakana, ugljenih hidrata, vitamina i naravno vode!
Konzumiranje koštunjavih plodova je isto važno pošto malom kolićinom takvih možemo pružiti organizmu potrebne vitamine i minerale što daju nama snagu, energiju, zaštite srce i mozga i deluju dobro što se zdravlje naše kože tiče.
Tokom posta koriste se zdrave namirnice: mahunarke, povrće, žitarice, voće,  morski plodovi, tahin.
Umesto mleka možemo piti kakao, čaj, sokove. Najbolji način da konyumirate kalcijum kad nema mleka je jesti bademe. Takođe postoje u tržištu i druge opcije mleka, na primer kokosovo mleko, bademovo mleko i sojno mleko. Ta možemo piti ili dodati u sokovima ili kakao ili kafu. Uz toga možemo jesti krišku hleba sa tahinom ili margarinom. Tahini je pašta od sisama, a u samoposluzima u Grčkoj možemo naći tahini sa kakaom, sa pomorandžem, sa medom, integralni tahini i tahini sa steviom umesto šećera. Tahini sadrži dosta vitamina (B1,B2,E...Mn,Mg, Omega3 i Omega6), kalcijum i gvožđe a od toga se pravi i najzdraviji slatkiš, halvas. Halvas samo od tahina, halvas sa kakaom, sa medom, sa suvom grožđem, lešnikom bademima, sa mastihom, preliven sa crno čokoladom ili ne. Tahini možemo koristiti i u pravljenju jela i slatkiša, da pravimo humus od mahunarke, da pravimo đevrečice... Kad ujutro jedeš tahini ništa ti ne fali i imaš energiju za čitav dan!
Dakle možemo obogatiti našu ishranu povrćem i voćem, sad je prava prilika.

Postite a vi ste u Grčkoj, šta jesti?
Srećni smo što živimo u žemlji koja ima toliko povrće i voće tokom cele godine.
Evo šta možete odaberiti u Grčkoj tokom posta:
Lukumas
tahini, halvas od tahini, lukumas (to liči na donuts ali nema mleka ni jaja a prekriven je šečerom...), spanakopita (pita sa spanaćem), patatopita (pita sa krompirom), stafidopsomo (hleb sa suvom grožđem), havlas od griza (prži se), đevrečice od šargerepa, od spanaća, sa vinom, sa crnom čokoladom, sa medom, sa paradajzom. Mustokulura (Mustos= grapemust, Mošt, mustalevria se pravi od petimezi-a, sok od grožđa, kuvanog... a to su velike mekane đevrečice od toga ) mustalevria (šlatkiš, pravi se od mustos), pasteli (slatkiš u obliku pločica koji se pravi od sisama i meda ili šećera), tulubakia, kadaifi, kurkubinja (to su sve slatkiše od testa sa sirupom, fil im je koštunjavi plodovi kao što orah i badem ali kurkubinja su pržene u biljnom ulju.), škampi sa pirinčem , hobotnica se smatraju posna jela u Grčkoj, takođe masline, mada od njih se pravi maslinovo ulje koje nekad treba izbegavati. Možete zaeniti meso sa pasuljem a potrebno gvožđe da dobijete konzumiranjem spanaća, sočiva, tahina i brokula. Avokado sadrži velike količine dobre masti. Banane su odličan izvor K i Mg. Crnooki grah je dobar izvor Fe i proteina. Kiwi je odličan izvor vitamina C a pomorandže osim vitamina C sadrže i Fe. Krompir, parpika, zeleni čaj i paradajz su takođe dobri izvori vitamina C. Nemojte zaboraviti da konzumirate i suvo voće. Suve breskve, šljive i smokve su samo neke opcije koje će vam dati sladak ukus, energiju i potrebne vlakne za dobar rad creva.  Možete jesti sarmice sa pirinčem, od listove kupusa ili vinovske loze, ili od blitve. Grašak, testenine bez sira (danas u pordavnicama postoji i posni sir) supe od povrća, pirinač, integralne žitarice za doručak sa voćem, proizvode soje, da probate razne vrste hleba i hrčkavog peciva i naravno marmelade sa dvopekom, pite od jabuka i višanja.
Kricinja
Kad se izbegava i ulje možete jesti halvas od tahina, tahini, pasteli, mustalevria, ovsene pahuljice sa suvom grožđem i naravno sve koštunjave plodove, na primer orah, pistaći, makademia, pinjole, bademe, lešnike,kasius i sl.).
Salate od povrća i mahunarki, krompiri kuvane sa svežim mirođijem i limunom, i naravno možete jesti salate od voća ali bez šlaga, mada postoji i biljni šlag. Napravite salatu samo od zelene salate ili kupusa ili u vašu omiljenu salatu dodajte pinjole, rukola, nar čak i jagode! Vitaminska bomba! To niste ni pre jeli!
I zapamtite da kad završi post, treba postepeno povećavati unos namirnica životinjskog porekla tako da nemate probleme sa srcem i probleme u želudac.
Znam da neki od vas jedete samo hleb i vodu i to poštujem ali ovom člankom sam htela da pišem o posnim namirnicama koje se konzumiraju u mojoj zemlji i kakve opcije imamo kad ne jedemo meso, jaja i mlečne proizvode. 
Kuluri i Mustokuluro

Dodala bih spisku posnih recepata ovog bloga ali svaki od vas zna šta može jesti a šta ne, zato poštujem što možete sami odaberiti neki recept od stranica sa kategorijama ili tagova,  ili sami da odlučite šta ćete jesti.. ipak Grčka kuhinja je puna povrća i voća...


KuvaricaGR vam želi Srećan Uskrs sa ljubavlju i nadom. 

 
*Nutritivna vrednost jednostavnog halvas-a od tahina sa kakaom

Нема коментара: