Prolećni ''Kokošinjac'' u sosu

Piletina sa kukuruzom i drugim povrćem

Ukusno jelo dimljenog ukusa
Zvuči smešno ali iskreno ono što mi došlo na pamet kad sam ismilila ovo jelo je kokošinjac...
U kokošinjcu mogu da se nađe svi glavni sastojci ovog jela... Tj piletina, kukuruz... A priča se da je najbolja kombinacija za meso ono što ono meso jede kad je živo... znači piletina i kukuruz i sve ovo drugo povrće što sećemo sitno i dajemo im da daju. Bar tako je radiala moj baba.
Još jedna opcija u grčkoj kuhinji je ono što stanovništvo jednog određenog kraja prave obične recepte grlke kuhinje dodajući proizvode njihovog kraja... na primer oni koji žive tamo gde ima pun ogljive i pečuraka često dodaju u recept pečurke... oni koji žive  negde gde iam puno kestena prave recept kestenom... ali to je druga priča... Samo nekoliko informacija o divnoj kuhinji mog naroda!

Sastojci
  • 600gr pileće meso (file od bataka) 
  • 1 kašičica mlevena začinska dimljena paprika
  • mal soli
  • malo bibera
  • malo suve majčine dušice
  • 100gr sitno iseckane dimljene slanine
  • glavica crnog luka, sitno iseckana takođe.
  • 2 svežih paradajza, rendanih.
  • kašika pelata
  • Smrznuta salata kukuruza: To je pakovanje koje sadrži svež kukuruz, šargarepe, papriku, grašak. Ako toga nemate naravno možete sami dodati ove sastojke, naravno sitno iseckane sve osim zrna kukuruza. Možete takođe dodati kukuruz iz konserve, ono što se dodaje u salatama i ne treba da ga puno kuvate.
  • malo maslinovog ulja
Servirati sa pirinčem bonnet.


U šerpici u slanoj vodi kuvati povrće, mislim sve osim crnog luka i paradajza. Kuvati za 7 minuta. Ocediti i preliti hladnom vodom. 
U tiganju u maslinovom ulju dinstati piletinu, iseckanu na komadice. Kad dobije belu boju sa svih strana dodati mlevenu papriku, mešati dobro pa dodati slaninu i crni luk i nastaviti disntanjem. Dodati sos paradajza i pelat. Mešati i ostavit ida se kuva za par minutica a onda dodati vodu, posoliti, pobiberiti. Ostaviti da se kuva bez poklopca na jakoj vatri sve dok piletina nije do centra kuvana a višak vode se ispari.
Dodati povrće što ste šre kuvali pa mešati kašikom. Ako je potrebno dodati još malo vode ali ostaviti da je kuva i da se ispari višak tečnosti jer sos treba da bude nekako gušći.


Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?