Cizkejk klasičan i bez jaja

Cizkejk sa prelivom od jagoda.


Ovo je, bar meni, klasičan cizkejk.
Ali s obzirom na to da više ljudi prave cizkejk sa jajetom ja ne koristim jaje. Preliv od jagoda je domaći a digestive biskviti što sam koristila sadrže 30% manje masti od one obične. Lako sepravi i lagan je izbor slatkiša. Naravno recept se smatra isti ako koristite obične.

Sastojci
  • 400gr krem sira
  • 200ml neutralne pavlake 35%masnoće
  • 3 kašika šećera u prahu
  • rendana korica jednog lilmuna
  • 200ml mleka
  • 2 listića želatina
  • vanilin šećer
  • 200gr digestive biskvita
  • 150gr margarina (ili možete koristiti i kašičicu putera za extra ukus ili možete samo puterom mada ja uvek preporučujem što laganije)
a za preliv
  • 200gr svežih jagoda
  • 100gr šećera
  • malo vode
  • 2 listića želatina
Koristim kalup za torte veličine 24cm.
Iste količine su odgovarajuće i za kalup veličine 26cm.

Mleveti biskvit u multi ili u avanu sa tučkom. U šerpici zagreati margarin/puter sve dok ne istopi. Dodati biskvit i mešati dobro tako da bude kao mokar pešak. Smesu staviti na dnu kalupa tako da ide svuda na dnu. 
Spremiti preliv. Umočiti želatine jednu po jednu u hladnoj vodi.
Seći jagode na male komadice i staviti ih u šerpicu. Dodati šećer i malo vode. Kuvati za pet minutica. Skinuti sa vatre, ostaviti da se malo ohladi pa dodati sada mekane listiće želatina.
Mešati dobro da se potpuno istopi želatin u smesu. Teško je videti kad se to dešava ali nema veze ako mešamo malo više.
Ostaviti da se ohladi u sobnoj temperaturi mešajući s vremena na vreme... 
Umočiti želatine jednu po jednu u hladnoj vodi.
Zagrejati mleko i malo pre nego što da vri dodati listiće želatina i mešati dobro. Staviti mleko u drugu posudu pa u frižideru za par minuta.
U hladnoj posudi umutiti miskerom pavlaku sa vanilin šećerom sve dok ne dobijati šlag.
Lako se seče
U drugoj posudi umutiti sir, koricu limuna i prah šećer. Zatim malo po malo dodati šlag u posudu sa sirom pa mešati dobro. Sipati malo po malo mleko sa želatinom stalno mašajući mikserom. Smesu preliti iznad kore od biskvita.
Lagano i ukusno
Dodati preliv koristeći kašiku i premaziti oprezno tako da ide svuda na površini. Ostaviti da se ohladi u frižideru za najmanje dva sata.


Χρονια Πολλα Μπισκοτακι μου
Σημερα ειναι τα γενέθλιά σου.
Να θυμασαι όπου και να βρισκεσαι ποσο σ' αγαπω και σου ευχομαι να εισαι ευτυχισμενο και υγιες, χαρούμενο και να με αγαπας.

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?