Batat štapići i đevrečići od batata

Naradžasti štapići od batata sa ukusom pomorandža

Nisu slatki, nisu slani već aromatični i veoma zdravi štapići i đevrečići!
To su štapići i đevrečići veoma ukusni mada nisu ni slatki ni slani. Ukus batata je karakterističan. Boja takođe. Koristimo batat naradžaste boje. Zrno maka i semenki suncokreta dodaju extra ukus a možete da uživate u njima svaki trenutak!
U školi, na posao, pre i posle treninga, uz čaj ili salatu.
Sadrže manje ulja od običnih đevrečića povrća koje pravim.

Sastojci
  • 1 batat srednje veličine (250gr), naradžaste boje.
  • šoljica suncokretovog ulja*
  • malo soli
  • malo maslinovog ulje
  • 1/2 kašičiće rendana korica pomoradža
  • pšenično brašno (oko 300gr)
  • kašičića margarina
  • 1 jaje
  • malo praška za pecivo (manje od 1/2 kašičice, rečimo prstohvat) 
  • malo sirćeta

a za dekoraciju štapića će vam trebati
  • semenki suncokrta
  • kašičića zrna maka  
  • malo susama
  • šolja vode 
  •  kašika šećera
*Razlog što sam koristila suncokretovo ulje jeste zbog toga što trenutno nisam imala više maslinovog.

Oprati i očistiti batat. Ponov ooprati i seći na kockice. Staviti u posudu, dodati malo maslinovog ulja i lagano posoliti. Peći u zagrejanoj rerni na pleh na papir za pečenje za 20minuta na 220stepeni. Mekane komadice batata sada zgnjeciti viljuškom kako se vidi na slici..., što bolje možete, tako da bude kao pire. 
Staviti u posudu sa uljem, sirćetom, jajetom, praškom za pecivo...znači sve sastojke sa spiska osim brašna što ćete na kraju mal opo malo dodati sve dok ne dobijati testo mekano i od čega mogu da se prave kuglice. Rukama napraviti duguljaste štapiće tako debele kao dva puta veličine olovka, nemojte očekivati da budu veće dok se peku, ne sadrže kvasca a prašak za pecivo što sadrže je tako male količine, samo će pomoći da budu malo mekane a ne da budu duplo veličine. 
Napratiti đevrečiće. 
Ukoliko želite da napravite štapiće kao na slici dekorisane semenkama onda radite sledeće:
U jednu posudu staviti semenki suncokreta, zrno maka i susama.
U tanjir sipati vodu i dodati šećer. Mešati što bolje možete. Štapiće umočiti na kratko u smasu vode/šećera pa odmah u posudu gde već imate suncokret, zrno maka i susama... Radite ovako tako da semenke suncokreta, zrno maka i susama idu svuda na povšrini štapića. Šećer će im poomoći da dobro zalepe.
Staviti na pleh na papir za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni za 15minuta, sve dok ne lepo porumene sa druge strane.
Današnji recept plus đevrečići od šargarepa
Pogledajte takođe
Ružičaste štapiće

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?