Panna cotta od rogača

Panakota od rogača, bele čokolade i cimeta.


Ukusna light panakota
Čokoladog ukusa! Za jače kosti... jedite rogač. 


Rogač sadrži tri puta više kalcijuma od mleka a ukus rogača liči na ukus čokolade ili
kafe sa čokoladom.
Probajte ovu panakotu, jako je ukusna i zdrava!


Sastojci
200ml mleka 1,5% masti
25gr bele čokolade za kuvanje
kašičica brašno od rogača
vanilin šećera
malo cimeta
kašika šećera
2 listića zelatina

U šerpici sipati mleko, dodati venilin šećer, šećer, brašno i mešati dobro kašikom sve dok smesa ne bude bez komadice brašna. U hladnoj vodi umočiti listiće zelatina , prvo staviti jedno a zatim drugo a ne 2 istovremeno i spojene..
Zagrejati smesu u šerpici, kad je toplo dodati iseckanu čokoladu, mešati sve dok ne potpuno topi i dodati cimet. Kad je jako toplo ali ne vri skinuti sa vatre i dodati omekšane listiće zelatina. Mešati dobro da sve dok zelatina nije vidljiva u smesu. Sipati u drugu posudu da se smesa malo ohladi a zatim mešati ponovo a kroz dcediljke sipati u čašama. Ostaviti u frižideru sve dok panakta ne zgusne.. 

Servirati sa rendanom ili istopljenom čokoladom- ako odaberite istopljenu čokoladu treba da bude u sobnoj temperaturi a ne topla. Možete dodati neki čokoladni sirup umesto čokolade.





Napomena/Varijacija
  • Možemo koristiti mleko od više masti ili mix mleka i neutralne pavlake (vrhnje)za kuvanje. Možemo koristiti prah od rogača umesto brašna od rogača. 
  • Bilo bi zanimljivo da dodamo malo đumbira u smesu... alil zaboravila sam da sam ga imala u frižideru. 


ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΧΑΡΟΥΠΙΟΥ

Σήμερα φτιάχνουμε πανακότα χαρουπιού έτσι για δοκιμή κα ιγια να εκμεταλλευτούμε το αλέυρι χαρουπιού που έχουμε στο ντουλάπι. Δε μπορεί το αλεύρι να περιμένει μόνο το κέϊκ. Και εμείς δε μπορούμε να μην είμαστε δημιουργηκοί. 
Η γεύση της θυμίζει σοκολάτα, παραμένει ωστόσο μοναδική. Όμως τρωγοντάς την νομίζεις ότι πράγματι έφαγες σοκολάτα, σε αντίθεση με το κέϊκ χαρουπιού που δεν μου άφησε αυτή τη γέυση, αλλά μου άρεσε. 
Η παρασκευή της πανακότας είναι απλή, για κάθε 100ml γάλα χρησιμοποιούμε 1 φύλλο ζελατίνης. 
Προσθέτουμε τη γέυση που μας αρέσει και την ποσότητα ζάχαρης που θέλουμε.

Υλικά
200ml γάλα 1,5% λιπαρά.
25gr λευκή κουβερτούρα
1 κουταλάκι αλέυρι χαρουπιού ή σκόνη χαρουπιού.
βανιλίνη
λίγη κανέλα
1 κουταλία ζάχαρη
2 φύλλα ζελατίνη

σοκολάτα κουβερτουρα λευκή ή κλασική για τη διακόσμηση

Αφήνουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό να μαλακώσουν για 5 λεπτά. Τα φύλλα τα βάζουμε στο νερό το ένα μετα το άλλο κι όχι κολλημένα μεταξύ τους.
Στο κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη, το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το αλέυρι στο μίγμα. Ζεσταίνουμε, προσθέτουμε τη φιλοκομμέν ηκουβερτουρα κια ανακατεύουμε να λιώσει. Λίγο πριν το βρασμό αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς τα φύλλα ζελατίνης. Μέσα από σουρωτήρι μεταφέρουμε το μίγμα σε άλλο μπολ να κρυώσει λίγο. Μετά πάλι με τη βοήθεια σουρωτηριού βάζουμε το μίγμα σε ποτήρια. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί το μίγμα. Διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα σε θερμοκρασία δωματίου ή με σταγόνες σοκολάτας/τρούφα... Εναλλακτίκα με σιρόπι σοκολάτας. 
Σε περίπτωση που θέλουμε να σερβίρουμε τη πανακότα χωρίς ποτήρι τότε βάζουμε στο κατσαρολάκι νερό, το ζεσταίνουμε καλά και λίγο πριν το βρασμό βάζουμε μέσα το ποτήρι με τη πανακότα, όμως το νερό τριγύρω θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια της πανακότας έτσι ώστε να ζεσταθούν να τοιχώματα και να μπορέσει η πανακότα να ξεκολλήσει εύκολα όταν αναποδογυρίσουμε το ποτήρι στο πιατάκι. ΔΕΝ αναποδογυρίζουμε κατευθέιαν αλλά πάνω από το ποτήρι βάζουμε το πιάτο σαν καπάκι και αναποδογυρίζουμε. Η πανακότα θα πέσει όμορφα στο πιάτο.

2 коментара:

  1. Da li mleko, šećer i brašno prvo promešaš hladno pa tek onda staviš da se zagreje ili u toplo mleko dodaješ brašno, šećer i ostale dodatke?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U šerpici stavim mleko, brašno, vanilin, šećer i cimet. Mešati kašikom tako da se ne vidi brašno, da bude kao čokoladno mleko. Onda počnemo zagrejati. A malo pre nego što da vri dodamo listiće zelatina koje su već mekani. Mešati da se rastope u smesu...
      Hoćeš li praviti? :) Njami je, praviću ponovo ovih dana, sviđa mi se panakota, lako se pravi, lagan je slatkiš a ova sa rogačem je puna kalcijuma!

      Избриши

šta vi mislite?