Mini swirl i ''zebra'' keksići od rogača

Swirl i ''zebra'' keksići od rogača.

Kako napraviti ukusne i lepog izgleda zdrave keksiće od rogača.


U obliku srculenca, trouglića, ''zebra'' style i swirl.
Medenog ukusa.
Ne znam kako se kaže Swirl na srpski, ako neko zna neka me obavešti!
Kako se pravi? Lako! Praviti testo, podeliti na dva dela, u jednom delu dodati ono što će dati drugu boju... Rastanjiti svako testo a staviti jedno testo iznad druge... Urolati. :) Seći na kolutiće i to je to. Peći.

A sad moj recept
Sastojci
400gr pšeničnog brašna
2 kašika mleka
50gr prah šećera
50gr braon šećera
200gr margarina u sobnoj temperaturi i iseckan na kockice.
vanilin šećera
rendana korica pomorandža
kašika brašna od rogača
malo cimeta
prstohvat soli.
(možete koristiti i 1/2 količine šećera jer je rogač već sladak)

Umutiti mikserom margarina sa šećerom pa dodati mleko, vanilin i malo po malo dodati brašno. Nastaviti mešati mikserom a malo pre kraja mešati rukama, podeliti testo na 2 dela, staviti drugi deo u jednu drugu posudu i dodati brašno od rogača, koricu pomorandža i cimet... nastaviti mešati rukama i praviti testo u obliku loptice. U prvoj posudi mešati i drugo testo i formirati u obliku loptice takođe. Rastanjiti prvo testo, dalje rastanjiti drugo, staviti jedno iznad drugog i urolati*. Malo urolati rolnicu na radnoj površini da se dva sloja spoje lepo ali ne pritisnuti previše.
Seći kolutiće. Lepo ih rasporediti na pek papir i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni za desetak minuta sve dok ne lepo porumene.
A što se ''zebra'' keksiće tiče... evo kako sam ih pravila. Kad sam sekla ivice rolata pre nego što da urolati... Ostale su komade testa. Crno testo, belo testo. Ako ponovo rastanjimo svako i stavimo opet jedno iznad druge dobićemo nešto što liči na napolitanku. :) Kad to stavimo sa druge strane da leži da radnoj površini tako da vidimo slojeve i rastanjimo oklagijom onda dobijamo one prelepe keksiće, mislim testo lepog izgleda koji liči na zebra kozu... Jedin ošto nam treba je seći komadice nožem tako da napravimo duguljaste keksiće.
Ukoliko želite da napravite u obliku srculenca samo pomoću noža, sa stranom koja ne seće pritisnuti već formirane kolutiće kako se vidi na slici.. sa srtana i u cenrru na vrh tako da se formira srce. Pazite, treba samo pritisnuti a ne seći. Ako još testa ostane onda uhvatimo i pravimo kuglicu pritisnemo među dlana da bude ravno, ovako dobijemo one mramorne...
To je sve, i ukusno je!
Ukus ispadne medeni, zbog braon šećera. Podseca na ukus karamel coffee.
Napomena
*Ako urolate testo sa druge strane, mislim kad ste rastanjili a izgleda dugačko ako odaberite da počnete urolati sa kratke a ne sa duge strane... onda ćete imati veći/debliji rolat pa dobićete veće keksiće, veći swirl. Šteta što nisam ovako pravila jer mislila da neću puno keksića dobiti, ali nema veze, ovako sam dobial mini keksiće, mini ukusne zalogajčice, nešto što do sada nisam videla...

Varijacije
  • Sa kakaom, i više oblika...ovde.
  • Rogač je već sladak a medeni šećer daje medeni ukus. Ukoliko ne volite tako slatke kesiće onda koristiti samo 2 kašika šećera (u prahu li kristal ili možda i braon.)

Takav braon šećer koristi ma ne onaj mekši koji teče.
Drugi put kad sam pravila, umotala rolnicu s druge strane

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?