Aromatizovane kruške sa đumbirom

Kruške sa đumbirom u laganom sirupu i marmelada od krušaka i đumbira

Slatke kruške kao prilog za jogurt

i jedna ideja za aromatičnu i zanimljivu marmeladu.

Sastojci za slatke kruške
  • 2 kruške
  • vanilin šećer
  • 2 šoljica šećera
  • sok jednog limuna 
  • 1/2 kašičice svežeg rendanog đumbira. 
Oprati i oljuštiti đumbir. Rendati što sitnije možete. Oprati i oljuštiti kruške. Seći ih na kockice. Dodati šećer. na slici vidi se kolika je šoljica što koristim za ovaj recept. Dodati vanilin šećer i malo vode ako treba. Ako treba da dodajte mal ovode dodajte samo šoljicu najviše. Zapamtiti da je bolje da uključite i koštice što ćete kasnije izvaditi iz smese. Razlog što nam trebaju jeste zbog toga što sadrže pektin i tako će smesa biti gušća.
Ostaviti da se kuva i mešati s vremena na vreme.

Koristiti kruške da napunite pitice ili krepe/palačinke ili dodati ih kao prilog u grčki jogurt ili žitaricima za doručak.

Istim sastojcima možete napraviti i marmeladu.

Krupno rendati oljušćene kruške. Koštice nemojte baciti već stavite ih sa kruškama u šerpici. Ovako će marmelada da bolje zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer. Sitno rendati đumbir iznad ostalih sastojaka i ostaviti da se kuvaju za nekoliko minuta sve dok kruška ne omekša i sos bude gust. Vidićete da je marmelada gotova kad na dnu šerpice kašika ostavi trag tj kad marmelada se ne spoji na dnu kad stavite na dnu kašiku i pravite liniju kao da crtate nešto.. ne znam bolje objasniti. 
Dodati nekoliko kapica limuna, stalno mešati drvenom kašikom a na kraju dodati još soka od limuna. Ostaviti da se ohladi u sobnoj temperaturi pa onda sipati marmeladu u staklenu teglicu.
(Nemojte zaboraviti da izvadite koštice iz marmelade).

Napomena
Nisam dodala nimalo vode a marmelada ima dosta sirupa zbog vode što već kruške sadrže.

Napomena II 
Sledeći put dodaću manje šećera i možda malo više limuna jer ujutro bila je marmelada gušća nego treba :(
T oje samo ideja za marmeladu jer nije ispala kako treba. Ipak bila je jako ukusna. Sledeći put praviću bolje.


4 коментара:

  1. Šta misliš o tome da se kruške samelju pre dinstanja? Mislim da sam videla u piljari, u kojoj pazarim, kruške. Moram da probam ovaj džem. Sigurna sam da je odličan!

    ОдговориИзбриши
  2. draga milen,a puno tuđih reči... piljari, samelju... jel to mlevene... pazarim... ne znam ne garantujem za ovu marmeladu jer ispala jako gusta sutradan i bacila sam. Nekako pravi pravilno da bude kako treba jer ukus je fantastičan. Danas sam pravial drugačije ali sirup nije bilo gust. ipak nije mi trebalo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Piljara je mesto gde se prodaje voće i povrće a ima i ostale robe koja je fabrički pakovana. Samleveno, jeste znači mleveno, na mašinici za meso. Mnogo mi se dopala ova kombinacija ukusa. Zamislila sam palačinke sa ovim džemom. >3

      Избриши
    2. Super, znaci nesto kao pijaca. Super ti je ideja, slicno imam ovde https://kuvaricagr.blogspot.gr/2014/08/palacinke-sa-jabukom-krepe.html#more

      Избриши

šta vi mislite?