Mediteranski svinjski rolat

Mediteranski svinjski rolat


Tako mirišljavo i tako ukusno!







Sastojci
  • 500gr svinjskog filea
  • nekolilko sušenih paradajza* iz teglice
  • nekoliko listića spanaća
  • 50gr Anthotiro sira
  • 50gr Mocarela sira
  • malo soli
  • malo bibera
  • 2 lista lovora
  • 1/2 čena belog luka
  • kašika senfa
  • maslinovo ulje
  • mlevena začinska paprika slatkog ukusa
  • 1/2 rogač paprika
  • malo suve majčne dušice
  • kašičica suvog ruzmarina 
  • malo suvog origana
  • 5 krompira srednje veličine.
  • kašika margarina.
 *Koristila sam organske sušene paradajze

Iskreno koristila bih samo mocarelu ali nisam mogla da odolim ideji da dodajem naš najsvežiji, najukusniji i najlaganiji sir, Anthotiro. Anthotiro je jako mekan sir iz moje zemlje, Grčke. Idealan za one koji izbegavaju soli i masti. Može da se koristi i kao namaz. Ako ga nemate.... šteta... koristiti mladi ili sremski sir, mada ne garantujem jer nisam ih probala, samo na slici sam ih videla da liče na anthotiro ili manuri... :) 
Dakle ako ne možeta naći Anthotiro koristiti Mocarelu. Mocarela je idealan sir, brzo se topi, i čini ukus drugih namirnica intenzivnijim. Lagan je takođe, bez puno masti.

Napraviti marinadu, premaziti time svinjski file što ste već sekli/otvorili tako da možete da ga napunite. Ostavite meso u frižideru za dva sata. 
Marinada se pravi od sledećih sastojaka:
maslinovo ulje, senf, bei luk, lovor list, majčina dušica, so i biber i mlevena začinska paprika-- sve u multi pa ih mleveti dobro.

Oprati i očistiti krompire, seći ih pa posoiti i pobiberiti i premaziti maslinovom uljem, trebaće vam oko 100gr maslinovog ulja. 
Oprati i očistiti rogač papriku, seći na stapiće, tj. žuljen. Isto seći i paradajz na komadice žuljen.  Seći mocarelu na stapiće/žuljen takođe. Oprati llistove spanaća. U file staviti sve ove sastojke i zatim zatvoriti file, treba koristiti konac odgovarajući za kuvanje da vezite meso. Rolat dinstati -na kratko- na tiganju u margarinu a zatim stavite ga u vatrostalnu posudu sa poklopcem. Ne zaboravite da dodajte krompire oko njega, dodati mal osuvog origana na krompire takođe. Poklopiti i peći u zagrejanoj rerni na 220stepeni za pola sata a zatim na 180stepeni, bez poklopca, sve dok ne lepo porumeni i bude pečeno i u centru...

Πώς το λένε στα σέρβικα Θα πάθεις τη πλάκα σου; Χαχαχαχαχα... ανεπανάλειπτη κι ασύγκριτη ελληνική γλώσσα!!! :)

2 коментара:

  1. Одговори
    1. :) Srećna sam što ti se dopada. Od kad sam pravila onak Istarski ombolo Nenada proverila sam kako lovor list daje super ukus svinjetinu!

      Избриши

šta vi mislite?