Hortopita

Pita sa blitvom i spanaćem


Lagana zdrava pita
od zelenih povrća.

Htela sam da pravim jednu ukusnu hortopitu, možda je prevod zeljanica, to je pita od spanaća kojoj se dodaju i blitve. Uglavnom to je spanakopita ali sadrži još nekoliko zeleniog povrća...najjednostavnije verzija je ona koja sadrži i blitve.
Nisam htela da kupim gotove kore i da koristim toliko ulja tokom procedure, ne volim masne pite.
Lisnato testo takođe izbegavam zbog velike količine putera...
Ono drugo testo što pravi msama ok je ali ispalo bi tanko za takvu pitu, pa sam odlučila da pravim testo kuru, zato što ovako ispadne pita mekana i bez masti, može neko prijatn od aje konzumimra bez da padaju svuda komadice kore i usne da budu pune putera ili ulja...

Sastojci za testo
  • 250gr brašno (ja sam koristila brašno za cureki)
  • kašičica suvog instantnog kvasca
  • kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 60ml mlakog mleka 3,5% masnoće
  • 1/2 kašićica praška za pecivo
  • 120gr istopljenog margarina, ali u sobnoj temperaturi.
a  za nadev
  • 750gr blitva (od čega ćemo koristiti samo listove)
  • 300gr spanaća (od čega ćemo koristiti samo listove)
  • 2 praziluka 
  • 4 struka mladog luka
  • malo soli
  • malo bibera
  • malo sitno iseckane sveže mirođije
i još
  • jedno jaje i malo vode 
  • malo susama.
U posudu staviti malo soli i iznad njega sve ostale sastojke i mešati dobro rukama pa od toga napraviti testo i formirati loptu. Testo ostaviti u frižideru za sat vremena u posudi sa poklopcem.
Oprati i seći listova spanaća i blitva. Dinstati ih bez ulja u šerpi stalno mešajući drvenom kašikom. Ocediti ih i dobro ih pritisnuti tako da puštaju što više vodu. 
U šerpicu staviti kašiku maslinovog ulja i dinstati sitno iseckan praziluk.
Sitno iseckati mladi luk i mirođiju.
Sve mešati dobro, posoliti i pobiberiti. 
Testo izvaditi iz frižidera, podeliti na dva dela pa svaki deo lepo rastanjiti oklagijom.  
Pleh premaziti maslinovom uljem. Pleh treba da bude posut brašnom takođe, zato dodati kašiku brašna na dnu. Staviti prvi deo testa. Dodati nadev. Rastanjiti drugi deo testa. Ivice prvog sloja pramaziti umućenom jajetom a iznad toga dodati onaj drugi deo testa. Prstima pritisnuti ivice tak oda se lepo spoje.
Dodati malo vode u šolju gde imate umućeno jaje, umutiti ponovo pa time premaziti površinu silikonskom četkicom. Dodati malo susama na površinu.
Ako imate komade testa i želite da napravite lepe oblike i šare na površini pite zapamtite da treba da ih ''zalepite'' na površinu koristeci umučeno jaje, bez vode. 
Peći u zagrejanoj rerni za oko pola sata, sve dok ne lepo porumeni.

8 коментара:

  1. Zelena boja daje tako lepi vizuelni izgled a ukus je odličan, sigurna sam. Nešto slično spremam sa kiselim kupusom, a i sa spanaćem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ni ovu kombinaciju ne pravimo ovde, mislim sa kupusom... i stvarno ne znam na šta mislite pod kiselim kupusom, jer to originalno neki kiseli kupus iz bašte ili kupus tursija? Ja tursije ne volim ali znam da pravite neke sarmice sa kiselim kupusom, htela bih da probam jednom, išla sam u Skadarliju i zaboravila sam da ih naručim!
      A da, zaboravila sam da pišem da sam ih oprala hladnom vodom da ostanu tako zelene...
      Ok je, nije ukus tako intenzivni, možda treba malo više soli ili malo više mirođije ali meni se ovako dopada. Dodala bih kolutiće viršla.

      Избриши
    2. Sliek nisu tako lepe, bilo je posle podne... sad ostala su 2 komada, ako stignem slikaću ponovo... hihihi

      Избриши
    3. Kiseli kupus je to što ti navodiš -kupus turšija. Papriku iz turšije ni ja ne volim, ali kupus u obliku podvarka( to je jelo kada se prži taj kiseo kupus sa dimljenim mesom, njam, njam) pa onda sarme(to obavezno da probaš, mada imaju malo jači ukus ne znam da li će to da ti se dopadne, ali svakako probaj) i pite gde se kupus prži i ubacuje između kora, kao štop si ti ovo spremila.

      Избриши
    4. Nisam probala ništa od toga! Hvala na informacijama!

      Избриши
  2. Evo slike su ažurirane, lepše se vidi ujutro i ukusnija je kad se ohladi!

    ОдговориИзбриши

šta vi mislite?