Fritata sa povrćem i pasturmasom

Fritata sa povrćem i pasturmasom*

*Ako nemate pasturmasa koristiti dimljenu slaninu.

Već sam napisala o pasturmasom, to je poznata namirnica i glavni sastojka recepata zemalja Srednjeg Istoka. Ipak koristi se i u grčkoj kuhinji. to je suvo meso koji se pravi od goveđeg mesa, ili od mesa kamile, a na površini ima pastu od crnog luka, paprika i drugih sastojaka. Prodaje se kao slanina, na isečkan na kriškama.

Sastojci
  • 5jaja
  • malo soli
  • malo bibera
  • 2 kriška pasturmasa goveđeg mesa.
  • 2 kašike pečuraka iz konserve
  • 3 struka mladog luka stino iseckanih
  • malo sitno iseckane sveže mirođije
  • 2 šolja spanaća
  • kašika maslinovog ulja.
Spanać očistiti i oprati dobro u posudu sa sirćetom i vodom.
Pasturmas očistiti od sloja na površini i koji jako miriše na bei luk i papriku... Pasturmas sam ima ukus belog luka zbog ovog sloja čak i u centru zato nije potrebno. Seći  pasturmas na male komadice, pečurke takođe.
U maslinovom ulju distati pasturmas, mladi luk i pečurke stalno mešajući. Dodati spanać i mešati sve dok ne omekša. U posudi umutiti jaja, malo soli i malo bibera. Sipati smesu u tiganju iznad ostalih sastojaka i mešati drvenom kašikom. Kuvati za par minuta sve dok ne bude smesa nekako pečena ali ne gotova. Ako imate teflon tiganj onda biće lako da iz teflona staviti fritatu na pleh ali ja nisam imala zato sam stavila komade ftitate na pleh -nisam mogla da lepo izvadim čitavu fritatu odjednom pa da je stavim na pleh...zato sam dodala na vrhu još jedno umućeno jaje na površini. Stavila sam fritatu na pek papir na pleh pa u zagrejanoj rerni u grill i pekla sa jedne i sa druge strane sve dok se dobro peće. Servirati.

Napomena
  • Ukoliko odlučite da koriste slaninu umesto pasturmasa obavezno dodati i čen belog luka, naravno što sitnije iseckan....
  • Pečurke preliti vodom i ocediti pre nego što da ih koristite.
Τί είναι η Φριτάτα; Εμείς στην Ελλάδα το λέμε ομελέτα αν και δεν ξέρω αν υπάρχει διαφορά. Πρώτη φορά είδα αυτό τον όρο σε ένα βιβλίο με συνταγές γραμμένο στα αγγλικά από όπου και δοκίμασα μια φριτάτα με σπανάκι και μπέϊκον. Με βάση εκέινη τη συνταγή πορεύτηκα και έφτιαξα αυτήν εδώ τη φριτάτα. Σύμφωνα με το βιβλίο η διαδικασία ξεκινά στο τηγάνι αλλά τεέιώνει με ψήσιμο στο φούρνο οπότε δεν ξέρω μήπως αυτό είναι που την κάνει διαφοετική από ομελέτα. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι όλο το μαγέιρεμα τόσων υλικών γίνεται με μια κουταλία λάδι μόνο και επίσης η όμορφη επιφάνεια του φαγητού μετά το ψήσιμο στο φούρνο. Αυτή η συνταγή είνια πιό στεγνή από μια κοινή ομελέτα, επίσης λογικά θα πρέπει να βγέι και πιό παχιά σαν μια λεπτή πιτούλα. Ομελέτα φούρνου επίσης δεν ξέρω αν τη λες διότι ποτέ δεν επιχείρησα να φτιάξω μια ομελέτα αποκλειστικά στο φούρνο.
Έφτιαξα τη φριτάτα επειδή είχα περισσευούμενο παστουρμά και μπόλικο διαθέσιμο εκλεκτό σπανάκι στο ψυγείο. Ψάχνοντας στο ίντερνετ για συνταγές με παστουρμά αλλά και στο εστιατόριο που πρόσφατα επισκέφτηκα, είδα πως ο παστουρμάς ταιριάζει με αυγό. Οπότε σκέφτηκα να κάνω φριτάτα. Πρόσθεσα τα εναπομείναντα μανιτάρια που είχα φυλάξει σ΄το γυάλινο δοχείο από χθες. 
Δυστυχώς δεν έχω διαθέσιμο τεφάλ τηγάνι αυτή την εποχή και δεν μπόρσα να ξεκολλήσω όμορφα τη φριτάτα ώστε να τη συνεχίσω στο φούρνο αλλά περιέχυσα άλλο ένα χτυπημένο αβγό έτσι ώστε να ενωθούν τα κομμάτια. Ευτυχώς είχα αρχικά χρησιμοποιήει λιγότερα αβγά από όσα έγραφε η αρχική συνταγή. Η φριτάτα μου βγήκε πολύ νόστιμη και σίγουρα ο παστουρμάς ταίριαξε υπέροχα σε αυτό το μέιγμα. 
Άς τα πόυμε και στη γλώσσα μας γιατί στη γλώσσα μας τα λέμε καλύτερα.... :) 

Συνολικά χρησιμοποίησα:
  •  5 αβγά
  • αλατοπίπερο
  • 2 φετούλες βοδινό παστουρμά.
  • 2 κουταλίες μανιτάρια κονσέρβα.
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
  • λίγο άνηθο φρέσκο και ψιλοκομμένο.
  • 3 φυτά σπανάκι. :)
  • μία κουταλία ελαιόλαδο. 
Καθαρίζουμε τον παστουρμά από το τσιμένι και τον κόβουμε σε μικρά μικρά κομματάκια.
Σωτάρουμε το παστουρμά, τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια κατά προτίμηση ψιλοκομμένα σε μια κουταλιά ελαιόλαδο με μια ξύλινη κουτάλα.
Έχουμε πλύνει πολύ καλά το σπανάκι με νερό και ξύδι ώτ ενα φύγουν όλα τα τυχόν υπολλέιματα χώματος από την επιφάνεια των φύλλων. Προσθέτουμε τα φύλλα στο τηγάνι και ανακατέυουμε μέχρι να συρρικνωθούν, να χάσουν το νερό τους και να μαλακώσουν. Επίσης προσθέτουμε τον άνηθο. Σε ένα μπώλ έχουμε χτυπήσει τα αβγά με το αλατοπίπερο και περιχύνουμε με αυτά τα υλικά στο τηγάνι. Ανακατέυουμε έτσι ώστε το μίγμα να πάει παντού. Όταν η φριτάτα έχει ψηθει από τη κάτω μεριά την ξεκολλάμε και την βάζουμε σε ταψάκι, ακόμα καλυτερα αν έχει χαρτί για ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200βαθμούς το περισότερο στο γκριλ μέχρι να ψηθεί καλά το αβγό στην επιφάνεια, αν χρειαστεί την γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.

Πολυ ωραία νοστιμιά, πολύ ωραίο ορκτικό αλλά και συνοδευτικό στο πιάτο με τα λαχανικά μας.

Τα μανιτάρια τα ξεπλένω από το νερό με το συντηριτικό και τα στραγγίζω πρίν τα χρησιμοποιήσω.

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?