Rigatoni Mediterraneo

Testenine mediteranske

Nešto novo sa patlidžanom i maslinama.


Baš mediteransko!


U Grčkoj ne volimo dosadne stvari...
Jedna firma testenina u Kilkis, u Severnoj Grčkoj je pravila testenine četvorougastog oblika... U emisijama priča se d asu jako dobre za sos i lako ostanu al dente.. Danas probam ih. Čestitam na inovaciji! 
Naravno možete spremiti recept koristeći druge testenine kao što su spageti, pene, farfale...
Sastojci
  • 250gr Rigatoni testenine, ja sam koristila četvorougastog obika.
  • maslinovo ulje
  • 1/2 patlidžane 
  • malo soli
  • malo bibera
  • malo suve majčine dušice
  • 3 kašika crnih Kalamata maslina, isecakane na kolutiće.
  • sos svežih paradajza, ja sam koristial sos od 2 bukalitses, tj.Pomodori paradajza.
  • 1/2 čena belog luka 
  • glavica crnog luka. 
  • malo mlevene začnske paprike slatkog ukusa.
  • kašičica pelata (možete izbegavati ali koristite ga ako sos paradajza nije jarke boje)
  • prstohvat šećera
  • Rendan tvrd grčki sir, na primer Sklirotiri.
Oprati i seći patlidžanu na kockice. Preliti maslinovom uljem, posoliti, staviti na pek papir na pleh pa peći u zagrejanoj rerni za 15ak minuta na 200stepeni. 
Testeninu kuvati u vodi gde ste dodali malo soli i malo maslinovog ulja.
Ocediti. Dodati maslinovo ulje, mešati. 
U šerpici u masinovom ulja dinstati sitno iseckane crni luk i beli luk. Dodati sos paradajza i pelat. Posoliti, pobiberiti, dodati papriku i majčinu dušicu. Dodati prstohvat šećera takođe jer to će pomoći da ne bude sos kiselog ukusa. Kuvati za pet minutica sve dok sos ne bube gušći. Zatim skinuti sa vatre pa dodati patlidžane i masline. Mešati. 
Mešati sos sa testeninom i servirati sa sirom. 







Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?