Nar u grčkoj ishrani i tradiciji

Nar u grčkoj ishrani i tradiciji


Nar... jedan plod.... stotine zrna
Nar. Znak plodnosti, znak praznične božične atmosfere, znak sreće.
Kad sam bila mala jela sam nar samo sa šećerom. U zadnje vreme u tržistu postoje razne vrste nara, neke nam dolaze iz drugih zemalja, na primer iz Irana, iz Indije...a neke su grčkog porekla. Neke su kiselog a neke slatkog ukusa. Prema modernoj industriji nar se prodaje u plastičnim posudicama, u zaštičnoj atmosferi prekriven odgovarajućom fojlom tako da se lakše koristi u salatama ili za one kojima je još uvek teško da čiste plod. 
Lako je naći prirodan sok nara u staklenim flašicama u samoposluzi ali i u tetrapak pakovanje u kombinaciji sa drugom voćem, na primer šumskom voćem ili pomorandžem.
Izgleda da je moderno gajiti nar, čim su konačno ljudi počeli da se bave zdravom ishranom i sve više i više tražu inforamcije o lekovitom dejstvom voća kad su konačno otkrili ili jednostavno prihvatili ili pamtili da su te naše prirodne lekove.
Dobar je izvor  folne kiseline što je posebno potrebna ženama.
Nar sadrži stotine zrne prelepe boje, pun je vitamina  i dobar je za rad srca. U kozmetici se dodaje u kremama koje obećavaju većnu mladost kože...
Osim toga da zbog velike količine antioksidanta nar smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka, čuva zdravlje srca i usporava starenje prema naučnicama nas dobro zaštiti od raznih bolesti. 
Nar može da se konzumira svež, sa šećerom ili ne, u salatama, no kod nas u Grčkoj često se nalazi na bozičnoj trpezi ne samo kao dekoracija već i kao predlog ili deo sosa za prasetinu, jelenu, sastojak raznih uglavnom zelenih salata i naravno svakodnevno u obliku soka. Time dekorisemo slatkiše i kolače takođe. Ove godine sam našla čak i sladoled od nara... U prodaji ima i grenadinu, to je slatko piće od nara, dodaje se u sirupima, pije se uz kiselu vodu. U grenadini možemo kuvati kruške da im dajemo jarku crvenu boju. Grenadinu serviramo u koktelima takođe. Još jedna inovacija u grčkom tržištu je marmelada od nara...
Nar označava sreću cele godine pa je običaj kod nas kad tačno u ponoć čekamo novu godinu da bacimo na pod i slomimo nar ispred ulaznog vrata. 
Nar se koristi kao dekoracija i u vrtima, parkovima i ispred prodavnica ali pažljivo se koristi od arkitekta pajsaza zbog toga što je opasno drvo za decu zbog trna... Zato izbegavamo da ga posadimo u vrtovima škole ili tamo gde deca trče i igraju. Može neko da nađe vrste nara koje ne raste puno i ostanu male, dobre su za dekoraciju balkona u saksijama. 
Kako naći dobar nar na pijaci ili u samoposluzi? Odaberite veliki, težak i glatkog izgleda nar i naravno jarke crvene boje.

Više o naru čitajte u Herbateci mada moje informacije nisu iz Herbateke :)

Probajte
Salata iz snova


2 коментара:

  1. Ωραία τα λες :)) Καλά Χριστούγεννα :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Σ' ευχαριστώ Βασούλα, τό 'γραψα μια φορά, δε το ξαναδιάβασα. Καλή Χρονιά και σε σένα Καλές γιορτές και με νοστιμιές και αγάπη.

      Избриши

šta vi mislite?