Kockice mlečne čokolade sa kremom pomorandža i ukusom đumbira

Kolač od mlečne čokolade, đumbira, kreme pomorandža i šlaga


 3 sloja ukusa








Sastojci za čokoladni sloj
  • 215gr mlečne čokolade za kuvanje istopljena i u sobnoj temperaturi
  • kašika kakao-a
  • šolja brašna
  • prstohvat soli
  • kašičica svežeg rendaanog đumbira
  • 2 jaja
  • 4 kašičica putera istopljenog i u sobnoj temperaturi
Dobro umutiti jaja i prstohvat soli sa šećerom sve dok ne dobijete kremastu finu masu i dodati  čokoladu i puter. Mešati dobro mikserom. Dodati polako koristći sito/mrežu kakao i brašno.
Mešati lagano mikserom. U pleh staviti papir za kuvanje i sipati testo u pleh, peći na pek papir u zagrejanoj rerni za dvadesetak minuta najviše na180stepeni.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Sastojci za kremasti sloj
  • 200ml neutralne pavlake 35% masnoce
  • 250ml soka svežih pomorandža
  • 80gr šećera
  • 3 kašike kukuruznog škroba 
  • rendana korica jednog pomorandža 
  • 2 žumanceta jaja 
U maloj šerpici kuvati neutralnu pavlaku za par minuta pa dodati 150ml soka pomorandža i koricu. Dodati šećer i žumance takođe. U čaši mešati dobro škrob i 100ml soka. Dok se pavlaka još kuva u šerpici, dodati i to mešajući stalno. Kuvamo u laganoj/tihoj vatri oko par minuta sve dok se bude krema gušća.
Kremu sipati u drugoj posudi da se malo ohladi ali mešati često. Kremu sipati iznad kolača. Ostaviti u frižideru da se ohladi. Seći na male ili veće komade/porcije.
Dekorisati šlagom. (Šlag pravim sama koristeći 200ml neutralne pavlake 35%masnoće. Umutim mikserom u hladnoj posudi sve dok ne bude šlag. Bez šećera.)

Varijacija
Umesto šlaga koristiti rendanu crnu ili mlečnu čokoladu za kuvanje. Ili možete i šlagom i čokoladom. Ali biće još kaloričniji. 
Prvi čokoladni sloj je tako ukusan da možete izbegavati kremu i šlag ako volite laganu ishranu. Ali tad naziv kolača se menja. 
Još nekoliko ideja za dekoraciju: Dodati kakao u prahu ili malo cimeta, ili čak i kakao i cimet kroz cediljke na vrhu slatkiša. Ili dodati rendanu čokoladu. Ali tad biće još kaloričniji a to nije mediteranska ishrana... Preporučujem da ga pravite što jednostavnije. Zato je bolje seći male komadice/porcije i konzumirati manju porciju kad imate želju za nešto slatko.
 

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?