Keksići od pinjola i ruzmarina

Keksići od pinjola i ruzmarina

Praznični, mirišljavi i ukusni!



Oduševite goste sa pinjolima i diskretnom ukusom ruzmarina.
Decembar stiglo je a na planini već ima dosta snega. Napolju je hladno i svi čekaju Božić. Ljubav, nada i mir. Mir u duši i nada za mir širom sveta.
Jelka napolju čeka svoje ukrase. Dnevna soba će da sluša božične pesmice, priroda ledena a planine bele a u kuhinji mirisi raznih kolača... 
Došla mi je ideja da pravim keksiće od pinjola i ruzmarina.
Pinjoli su semenke borova, u Grčkoj smo ih nekad skupljali sa porodicom na more... tamo se  nalaze vrste tog drveta puni takvih zrna. Ipak u trgovini možemo danas da ih nađemo tokom cele godine i naročito sad što je Božić blizu a dolaze nam iz Kine.

Sastojci
  • 100gr putera iseckan na kockice, najbolje u sobnoj temperaturi.
  • 40gr pinjola
  • kašičica suvog ruzmarina
  • prstohvat soli
  • 300gr brašna
  • kašičića praška za pecivo 
  • 2 jaja
  • Još nekoliko pinjola za dekoraciju.

U multi mleveti pinjole i ruzmarin. U posudu stavti sve sastojke osim brašna i praška za pecivo i mešati rukama sve dok puter ne istopi. Dodati branšno i prašak za pecivo malo po malo i mešati prstima staalno sve dok ne bude testo mekano i od toga testa mogu da se prave loptice među dlana. Formirati loptu rukama. Seći male komadiće i napraviti kuglice pa rasstanjiti ih dlanom tako da budu ravne, zatim koristiti kalupiće ili čašu da dajete odgovarajući oblik. Možete i oklagijom da rastanjite testo, meni je lakše ovako. Lepo rasporediti keksiće na pleh na pek papir, dekorisati ih ostalim pinjolima i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni za desetak minuta. 
Ostaviti da se ohlade u sobnoj temperaturi.

Srećan Božić!


Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?