Istarski ombolo

Od Ivana do Nenada pa KuvariciGR :)


Danas pravim recept gastronomada...

Istarski ombolo

Često pratim RTS uživo preko neta. Ovako sam otkrila i emisiju gastronomad. Ipak retko se desi da se emisija prenosi kad ja gledam... Pre nekoliko dana došla mi je ideja da pratim u youtube pa sam rado pratila kako se pravi Istarski ombolo... Bilo je lako i neobično istovremeno, pošto mi nismo nikad koristili lovor mleven, niti sam ikada dodala slaninu svinjskom mesu... Svidelo mi se i htela sam da probam. Sutradan sam ljubazno pitala autora da li mi dozvoli da objavim u blogu i pristao je! I naravno sam bila tako srećna! Dakle pravim i ja moju varijaciju i želim još jednom da zahvaljujem gospodina Nenada Gladića.
Recept sam videla ovde
recept se nalazi i ovde

Ja sam umesto kare-a koristila file svinjskog mesa (500gr) pošto je malo teško naći kare. 
Iskreno pojma nemam šta sadrži onaj suvi začin... pa ja sam još dodala začinsku mlevenu papriku slatkog ukusa, malo suve majčine dušice i par listića suve zalfije. I naravno koristial sam Extra devicansko maslinovo ulje. Tri čena belog luka je previše za grčku kuhinju pa ja sam dodala sam 1. Meso sam ostavila u frižideru u posudu sa poklopcem za dva sata. Slaninu sam rado koristila ali time sam napunila file što sam sekla po dužini s jedne strane i još sam slaninom umotala čitav filet.
Distalala sam file na margarinu jer nisam imala puter... tako da se dobije ona lepa fina korica i ponovo sam da distala sa slaninom na površini ali samom na kratko.  Posle sam stavial u vatrostalnu posudu sa poklopcem pa u rerni...

Servirala sam sa laganom salatom koja se sastoji od kuvanog graška, kuvane šargarepe, pečenog slatkog krompira naradžaste boje i Cedar sira.  

Ovaj recept dosta je sličan receptu što pravimo i mi svinjkom mesom ali lovor list pravi razliku! Tako je ukusan sa mesom i tako dobro ide sa ruzmarionm da ukusi ovih aromatičnoh biljaka lepo se kombinuju i spoje se tako da je teško reči koji ukus je jači.. rezultat je tako ukusan!
Hvala puno.



5 коментара:

  1. Εαν κατάλαβα καλά βάζει την δάφνη και την λιώνει στο μπλέντερ. Βρίσκω την ιδέα καταπληκτική. Εδώ και καιρό βάζω δάφνη στα φασόλια και στα φασολάκια και το αποτέλεσμα είναι πολύ αρωματικό. Πότέ όμως δεν σκέφτηκα να την τρίψω. Θα το κάνω τα Χριστουγεννά που θα καλέσω κόσμο στο σπίτι και το γεμιστό κοτόπουλο δνε θα είναι αρκετό για να μας χορτάσει όλους :))0

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Αγαπητη Βασω, ναι, ετσι κανει. Αυτος εβαλε 3δαφνες για ενα κιλο κρεας. Κι εγω δε το ειχα ξαναακουσει εψαξα στο ιντερνετ και ειδα οτι υπαρχει και δαφνη σε σκονη στα μπαχαρικα οποτε ειπα γινεται :) καλα φαναταστικο το αποτελεσμα, μπερδευεται πολυ ωραια με το δενδρολιβανο! Πριν το μαγειρεψω ειχε γεμισει ο τοπος σκορδομυρωδια αν κ δεν εβαλα πολυ, ομως μετα το σκορδο δε μυριζε καθολου! Εξαιρετικο πιατο, ουτε τις πατατες τις ειχα κανει ποτε στο πυρεξ χωρις νερο, εβγαλε ομως ζουμακι και γινανε ελαφρουλες!Να το δοκιμασεις!Στο κοτοπουλο δε ξερω πως θα ειναι αλλα αυτο μου αρεσε! Στο μουλτι εβαλα τη δαφνη και εμεινε μονο το κεντρικο νευρο του φυλλου!

      Избриши
    2. Επειδη ψαχνω να βρω τροπους να τρωω πρασινα φασολια μου λες κι εμενα πως γινεται αυτη η συνταγη που περιεχει δαφνη; ακουγεται ωραιο!

      Избриши
    3. φτιάξε τα φασόλάκια όπως συνήθως τα φτιάχνεις. Όταν τσιγαρίζεις τι κρεμμύδι, καρότο , πατάτες κτλ , πρόσθεσε 2-3 φύλλα δάφνης. Με΄τα συνέχισ κανονικά. Το αποτέλεσμα πολύ αρωματικό. Το ίδιο κάνω και στα φάσόλια. Επίσης , πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Το μόνο πρόβλημα που εντοπίζω στο θέμα της δάφνης έιναι ότι εδώ πουλιέται σε μικρά σακουλάκια στο σουπερ μάρκετ. Όταν το πρωτοανοίγεις , πολύ αρωματικό , αλλά όσο μένει στο ντουλάπι , ξεθωριάζει το άρωμα

      Избриши
  2. Ευχαριστω αλλα εγω τα τρωω απλα βραστα κ μετα βαζω λαιμ κ ανηθο, τα αλλα τα απαραδοσιακα με τη φορμουλα μαιντανος ντοματα κρεμμυδι δε μπορω να τα φαω, εκτος αν εχεις καπου τη συνταγη και δω, γιατι εμεις ουτε τσιγαρισμα τους κανουμε :-) ε βαλε τα φυλλα απο το σακουλακι σε ενα βαζακι που εχεις απο κατι αλλο πχ μαρμελεδα, ελιες... Η απλα κλεινε το σακουλακι με λαστιχακι καθε φορα να μη φευγει το αρωμα.

    ОдговориИзбриши

šta vi mislite?