Caprese zelena pizza

Caprese zelena pizza

Lagana mirišljava mediteranska pizza sa testom od spanaća.



Sastojci
  • 250gr brašna
  • 100 ml mlake vode
  • nekoliko listova svežg spanaća
  • kašičića suvog instantnog kvasca
  • kašičića šećera
  • prstohvat soli
  • kašika masinovog ulja
  • malo svežeg mocarela sira
  • nekoliko mini cherry paradajza 
  • nekoliko listova bosiljka Genovese ili pesto takvog bosiljka ili samo malo suvog bosiljka.
  • prstohvat soli
  • malo maslinovog ulja 
  • malo suvog origana po želji

U posudu staviti prstohvat soli, brašno, kašiku maslinogo ulja. Spanać oprati dobro. U džezvi zagrejati vodu a posle sipati vodu u multi dodajući spanać. Mleveti sve dok ne dobijati tečnu smesu tamne zelene boje bez komadica povrća. Dodati smesu ucentru posude sa brasnom i iznad toga dodati šećer i kvasac. Mešati rukama sve dok ne dobijate testo, formirati loptu od tog testa, prekriti peškirom ili plastičnom fojlom i ostaviti za 40min u sobnoj temperaturi, najbolje negde gde je toplo. 

Ponovo raditi rukama i ostaviti za 15min. Zatim staviti testo na dnu tepsije ili lepo rastanjiti na pek papiru... Dodati
1. tanak sloj od pesto bosiljka. ili
2. sos svežeg paradajza i malo suvog bosiljka, posoliti.
3. samo sos svežeg paradajza ukoliko nameravate da koristite listove svežeg bosiljka Genoveze na površini. 
Ivice premaziti maslinovom uljem koristeći silikonsku četkiću za kolače ili prstima ako četkice nema...
Peći za desetak mimnuta u zagrejanoj rerni na 180-200stepeni .

Seći mocarelu na kolutove pa lepo rasporediti na površini. Mini paradajze isto seći na dve komade i lepo ih rasporediti među kolutova sira na površini. Preliti maslinovom uljem... samo malo, rečimo 2 kašika najviše. Peći u zagrejanoj rerni za nekoliko minuta sve dok sir ne lagan otopi i testo da bude gotovo, pečeno.

Napomene
  • Jedina greška je što sam dodala sir rano... nisam znala da se tako lako istopi.. Sledeći put dodaću deset minuta pre kraja.
  • Koristila sam full fat mocarelu.
  • Da pravim Pesto Genovese ja sam koristila pinjole, bosiljak Genovese, sir Tvrd Sir Elassonas, maslinovo ulje, so i biber.
  • Na glavnoj slici ona druga manja pizza sadrži sos od paradajza i suv bosiljak umesto pesto-a.  
  •  Ako želite još intezivniji ukus pesto-a  onda dodati malo svežeg pesto-a na površini kad servirate.

4 коментара:

  1. Veoma interesantan recept za picu, posebno tijesto..

    ОдговориИзбриши
  2. Da li je testo mekano nakon pečenja ili hrskavo? Kreativna si i praviš odlične kombinacije. Probaću ovo testo, imam zamrznuti spanać, pa ću samo da ga otopim i izmiksam u blenderu. Nadam se da može tako.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! :) Ispadne mekano. Ja uvek pravim ovo testo (mislim i bez spanaća) nekad sa medom umesto šećera ali želi mda pravi mjednom i onaj recept što sam videla kod tebe. Ovo tsto ispadne zeleno kako vidiš na slici ali nakon pečenja nije tako jarke boje. ali nije ni bele boje :) Ukusno je. Samo da ti kažem, zagrejala sam vodu i još malo vode sam dodala u multi s spanaćem jer mislila sam da kad bih mlevela mlaku vodu sa spanaćem ona bi bila opet hladna... ;) Tajna. U svakom slučaju imaj kraj tebe još malo brašna jer biće potrebno zbog vlažnosti povrća.

      Избриши

šta vi mislite?