Zašto je zdravo jesti tikvice i paradajze - Razlozi da počnemo

Informacije o tikvicama i paradajzima

Tikvice su jedna od najboljih namirnica ukoliko ste na dijeti i želite da održite vitku figuru. U 100 grama sirovih tikvica nalazi se samo 16 kalorija, a bogate su vitaminima i vlaknima odnosno manganom i vitaminom C pa su vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Možete ih pripremati na puno načina, od kombinacija s pirinčem, kao punjene tikvice ili ih pohovati kao palačinke. Zbog dijetalnih vlakana, ali i vitamina i minerala koje sadrže, tikvice pospešuju izbacivanje vode i štetnih materija iz tela, ali i povoljno utiču na probavu i pomožu vam da održite vitku liniju. Ovo povrće je, kao i paradajz, krastavci i paprika, prepuno vode, pa bi trebalo da ga jedete u što većim količinama tokom letnje sezone jer će vas brzo i lako zasititi, ali i pomoći vam da se rashladite i lakše podnesete tropske vrućine. Budući da su tikvice bogat izvor vitamina C, te da sadrže više od trećine preporučene dnevne količine, one blagotvorno deluju na zdravlje očiju jer ovaj antioksidans štiti oči od one vrste oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti poput katarakte.
Takođe, zahvaljujući vitaminu C, ali i beta-karotenu koji sadrži, tikvice štite od raka, a novija istraživanja su utvrdila da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija.
Tikvice obiluju magnezijumom, mineralom koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga, ali i pomaže telu u odbrani od virusnih infekcija. Ova namirnica sadrži folnu kiselinu, koja organizmu služi za razbijanje visokog nivoa homocisteina, vrste amino-kiseline koja može izazvati srčani udar ili trombozu (začepljenje krvnih sudova). Kalijum, kojim ova namirnica, takođe, obiluje, održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, reguliše krvni pritisak i rad srca, te posledično smanjuje rizik od ateroskleroze. Dijetalna vlakna povoljno utiču na kardiovaskularni sistem, odnosno smanjuju povišeni holesterol.
Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sastava. Visok unos prehrambenih vlakana pozitivno utiče na pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu ćelijama creva od spojeva koji su potencijalni kancerogeni.
Ekstrakt dobijen iz tikvice, pokazao se blagotvoran i u ublažavanje simptoma benigne hiperplazije prostate, stanja koje neretko zahvata muškarce iznad 60 godina, a koje uzrokuje bolno i otežano mokrenje. Ovaj blagotvorni učinak tikvica pojačava se u kombinaciji s drugim povrćem.
Ovo bolno stanje uzrokuje prekomerna količina mokraćne kiseline u organizmu. Tikvice obiluju omega-3 masnim kiselinama i karotenima, koji poseduju protivupalna svojstva. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten su, osim u prevenciji gihta, delotvorni i kod lečenja astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Jela od tikvica su poželjna u svakodnevnoj ishrani, jer ovo povrće sadrži i pektin koji preventivno deluje protiv dijabetesa i reguliše nivo insulina u krvi. Pored toga, ova namirnica je bogat izvor vitamina B-kompleksa, ali i već pomenutog magnezijuma i folne kiseline, koje sve zajedno čuvaju nervni sistem, ali i pomažu u borbi protiv stresa.

Moje informacije o 100gr tikvica su sledeće
Energija 26Kcal
91,6% tikvice je voda 
sadrže 1g proteina i
0,1g masti
6,5 zglenih hidrata
21mg kalcijuma
44mg fosfora
0,8mg gvožđa
1mg natrijuma 
340Mg kalijuma
0,05mg vitamina Β1
0,11mg vitamina B3
0,6mg vitamina B2
9mg vitamina C

Paradajz je izuzetno zdravo povrće i trebalo bi ga jesti u što većim količinama, savetuju stručnjaci sa Univerziteta u Kaliforniji. Kora paradajza je bogata bioflavonoidima, koji pomažu smanjenju alergijskih reakcija i upala. Ovo povrće, takođe, utiče i na hormon leptin koji utiče na metabolizam, kontroliše apetit i pomaže u mršavljenju. Takođe, paradajz je veliki izvor kalijuma i vitamina: A, C, E i folne kiseline. Studije su pokazale da konzumiranje paradajza smanjuje rizik od tumora jajnika, kardiovaskularnih bolesti, astme i hroničnih plućnih bolesti. Likopen ili crveni pigment je još jedan od važnih sastojaka paradajza koji ima antikancerogeni efekat. Muškarac koji jede četiri jela sa paradajzom nedeljno, prema nekim studijama, za 40 procenata smanjuje mogućnost da oboli od raka prostate. Prema nekim teorijama ta mogućnost se umanjuje zbog sadržaja likopena u paradajzu.
U poređenju sa konvencionalno gajenim paradajzom, organski sadrži više vitamina C, a dodavanje maslinovog ulja prilikom kuvanja paradajza, povećava apsorpciju likopena.


evo još nekoliko informacija o 100gr paradajza:
Energija 22Kcal
93.5% tikvice je voda 
sadrže 1.1g proteina i
0,2g masti
4.7g uglenih hidrata
13mg kalcijuma
22mg fosfora
62mg gvožđa
3mg natrijuma 
244Mg kalijuma
0,06mg vitamina Β1
0,04mg vitamina B3
0,7mg vitamina B2
20mg vitamina C

A što se likopen tiče dobićete više toga ako ostavite minut dva sos od svežih paradajza da se kuva u šerpi pre nego što dodati količinu vode... 
 

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?