Cvetovi tikvica (punjeni u rerni)

Kolokithoanthi jemisti

...Jedno prijatno letnje jutro...

je sasvim idealan da odaberite cvetove tikvica iz bostana. Odmah morate da ih stavite u posudu s vodom, kao svako cveće što želite da ostane svež i otvoren a da se ne uvene.

Zatim možete da ih napunite pirinem pa peći ih u rerni sa drugom povrćem. Jedna druga opcija je da ih napunite a da ih pravite pohovane u tiganju.


Cvetovi tikvica su vrlo lepo oblikovani a fantastične su boje. osim toga one su jako ukusane a u Grčkoj se serviraju u tradicionalnim restoranima kao predjelo, punjeni ili pohovani.
Super letnji specialitet kraj mora!

A kako ih napuoniti a koji su sastojci?
Pa, sastojci mogu biti po želji, kod kuće ih pravimo tradicionalno, sa pirinčem, isto kako mi pravimo Jemista, tradicionalno jelo naše grčke kuhinje koje je poznato širom sveta!
Dakle, nadev je isti. Ipak na onaj recept na link jemista sadrže i meso, no kad pravimo cvetove tikvica obično ne dodajemo meso.
Znači trebaće vam:
pirinač, svež paradajz rendan, so, biber, svež peršun, crni luk i maslinovo ulje. Možete dodati i rendanu šargarepu takođe. I naravno malo vode.

Oprati i očistiti cvetove i skinuti sa centra ono što sadže. Seći onaj duguljast deo ispod cveta, potrebno nam je samo sam cvet. Napuniti cvet nadevom, uzmiti ivice na vrh i pokrenite ovako kao na slici levo ili desno pa zatvoriti.
Lepo rasporediti na pleh jedno kraj drugoga. Na kraju dodati mal ovode i maslinovo ulje, posoliti i pobiberiti po ukusu vodu i peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni.
Pre pečenja
Nakon pečenja, Njam!


6 коментара:

  1. Κατά τη γνώμη μου το πιο ωραίο καλοκαιρίνο φαγητό της κουζίνας μας είναι τα γεμιστά. Όμως τίποτα πιο νοστιμό από τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς..Πόσο τους έχω πεθυμήσει....Όλο λέω να ζητήσω να μου δώσουν γνωστοί που έχουν κήπο και όλο το αμελώ... Υπέροχοι και με τυριά. Τηγανητούς δεν έχω δοκιμάσει , δεν τους τηγανίζουν στα μέρη μου:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Σ'ευχαριστω Βασω για το σχολιο, μπορεις να βρεις κολοκυθοανθους και νωρις το πρωι στη λαικη αν κι εμεις τους προμηθευτηκαμε απο το γειτονικο μποστανι. Νομιζω οτι ειχα δοκιμασει τηγανιτο οταν ημουν μικρη, γενικως αποφευγω τα τηγανιτα αλλα οταν σημερα τους ειδα σκεφτηκα το τηγανιτο με τι γεμισει θα ηταν-αν κ νομιζω χωρις γεμιση ειναι- κ σκεφτηκα να ηταμ με τυρι κ ζαμπον. Εχουν υπεροχο χρωμα!

      Избриши
  2. Έχω την αίσθηση ότι εδώ κανείς δεν τους μαγειρεύει.. οπότε είναι μάλλον απίθανο να τους βρω στη λαική ... μην ξεχνάς ότι ζω στο εξωτερικό:)) πολλοί γνωστοί μου όμως έχουν κήπο , οπότε μπορώ να ζητήσω . απλά το αμελώ και θα περάσει η σεζόν τους. Πραγματικά υπέροχοι ...τους λατρεύω στα γεμιστά :)) να σαι καλά που μου τους θύμισες !!

    ОдговориИзбриши
  3. Nema na cemu, εγω παντως χτες που εγραψα στο ιντερνετ cvetovi tikvicα για να δω αν τα λενε ετσι βρηκα πολλες συνταγες στα σερβικα. Σου ευχομαι να βρεις συντομα!

    ОдговориИзбриши
  4. εδω τρωνε το dragoljub (Τροπαίολο), κολοκυθοανθο δε θα φάνε; και τι εγινε που εισαι στο εξωτερικο, δεν εχει λαϊκη εκει; Στη τηλεοραση έχωδεί οτι έχει.

    ОдговориИзбриши
  5. το dragoljub δεν ξέρω τι είναι. πρώτη φορά τ ακούω:)). λαική έχει , και οργανωμένη μάλιστα αλλά δεν έχω δει πουθενά να πουλάνε κολοκυθοανθούς

    ОдговориИзбриши

šta vi mislite?