O jagodi...

O jagodi...


Jagoda, Fragaria sp. Povrće koje ljudi smatraju voćem.


Ima dosta ljudi koji smatraju jagodu najukusniju među voća, najslađi plod i ukus čak i kad se tiče o drugim proizvodima kao što su žvake ili jogurt.
Retko ima onih koji konzumiraju jagodu kao sok već najčešće se od toga pravi sirup koji se uglavnom koristi u pravljenju raznih napitaka ili dezerta...
Jagode nisu baš slatke već nekako kisele ali lepo se kombinuju sa čokoladom. Smatraju se afrodozijak.
Dobre su i za borbu protiv celulita i naravno nešto što možda nista znali je ono što jagoda je diuretik. Jagode sadrže dosta vitamina C takođe!
Od jagode se pravi sok, džemovi i marmelade, sirupi, nekad se koriste čak i u svetu kozmetike. Naravno je najbolje da ih konzumiramo sveže i sme ili uz grčki jogurt. 
Jagode su jako osetljive a pažljivo treba ih ubrati sa polja, ne smemo oprati sve dok ne odlučimo da ih odmah konzumiramo. Jagoda ne sme da ostane u frižideru više od 4 dana. Ako ostanu više onda počnu da raste gljive koje sami ljudi ne mogu da vide ali gljive postoje!

Volim da ih dodajem u Smoothie naročito sa kombinacijom banane i grčkog jogurta.
Od jagoda može da se pravi i slatko, mada tad nemojte očekivati da ćete dobiti vitamin C....
Dakle, ako želite da imate mlado, zdravo lice i kožu onda morate konzumirati sveže jagode! 
U zadnje vreme jagode se dodaju u salatama od zelenih povrća, na primer sa spanaćem.

Jagoda je POVRĆE!!!

Energija za 100gr jagode: 37Kcal
Voda u 100gr jagode: 89,9%
0,7 su proteini
0,5 masti
sadrži 8,4 ugljenih hidrata....
21mg Kalcijuma!
i 21mg Fosfora!
59mgVitamina C





Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?