Astraki Pašta sa pilećim iznutrićama, artičokama i brokulom.

Astraki pašta sa pilećim iznutricama (džigerice sa srcima), artičokama i brokulom.

Astraki pašta je nešto poput orzo ali manje veličine i u obliku zvezdice.
U stvari reč astraki znači mala zvezda zato što astro znači zvezda. Može da se dodaje u supama.


Već godinama sam izbegavala da jedem astraki paštu zato što meni je bila vezana sa onim supama što jedemo kad razbolimo. Danas sam pravila ovaj recept i sviđa mi se.

Sastojci 
  • 250gr Astraki pašta.
  • 500gr pilećih iznutrica (džigerice sa srcima)
  • 3 artičoke
  • 270gr brokula
  • malo soli
  • malo bibera
  • malo mlevene začinske paprike slatkog ukusa
  • malo maslinovog ulja
  • kašika putera ili margarian sa 25% puterom za extra ukus.
  • malo suve majčine dušice
  • malo suvog ruzmatina
  • rendana korica pomorandža
  • glavica crnog luka. 
Naravno koristim sveže artičoke i čistim ih ovako .
Kuvati artičoke u slanoj vodi za desetak minuta. Ocediti. Seći ih na komade.
Od brokula će nam trebati samo one male komadice koje imaju cvetove. 
Tako lepa, baš kao lala!
Seći ih, oprati u posudi sa vodom i sirćetom. Ocediti.
Iznutrice očistiti. Ne treba da imaju crne ili zelene komadice... srce seći pa ćete unutra naći neke male crne komadice. Seći ih nožem i izvaditi ih. To nije jestivo.
U komadicama džigerica ćete naći neke male komadice zelene boje, ni to nije jestivo i učiniti će džigericu gorku. Seći nožem i izvaditi, baciti. 
Oprati iznutrice i ocediti ih.
Distati iznutrice i sitno iseckan crni luk u maslinovom ulju i dodati kašiku putera.
Kad kažem malo mislim MALO
Dok dinstate posoliti pobiberiti, dodati malo suve majčine dušice, malo mlevene začinske paprike slatkog ukusa, malo suve ruzmarine... 1/2 od korice pomorandža. Skinuti sa vatre kad su gotove. Sami proverite ako su gotove tj. kuvane... samo seći komadic i vidite da li je kuvano unutra. Ne treba da bude crveno unutra.
Malo pre kraja dodati komadice brokula i maaaaalo vode. Samo malo vode, tako da se brokul kuva na pari...
Poklopiti. Ako su komadice brokula što ste sekli vrlo male onda nemojte dodati vodu a samo skinuti jelo sa vatre, dodati brokul i poklopiti. Brokul će da se kuva za dva minuta. 
U šerpici u slanoj vodi dodati malo maslinovog ulja a kad voda vri dodati paštu. Kuvati za 7'-9'.
Ocediti. Dodati malo maslinovog ulja.
Dodati paštu u tiganju gde imate držigerice...
Dodati komadice artičoka, još koricu pomorandža.
Servirati!




Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?