Trpeza Čistog Ponedeljka u Grčkoj- Lagana i pohovane tikvice sa pivom

Lagana-ravan tradicionalan grčki hleb & Pohovane tikvice sa pivom 

Danas je u Grčkoj Čisti Ponedeljak, naša trpeza sadrži posna jela (bez mesa)


i obavezno Lagana...

LagAna je hleb koji se jede samo jednom godišnje u Grčkoj, pravi se isključivo za ovaj dan godine i prodaje se kod pekara veoma skupo! Posebne karakteristike ovog hleba je oblik, koji je duguljast i ravan, tanak i najčešće sa ukusom anisa, mada postoje ljudi kao ja koji ne vole sa anisom pa pekari su odlučili da prave i bez toga... U sadašnje vreme kod velikih pekara ima raznih vrsta/ukusa lagane kao što su od kukuruznog hleba, od cvekle... od integralnog hleba... mada je prava lagana ona tradicionalna, sa anisom ili bez toga... LagAna ima susama na površini i neke šare koji se prave prstima!
Danas pravim LagAnu za prvi put i veoma sam ponosna i srećna zbog toga!
Iskreno, nešto sam u početku pogrešila i pravila sam testo bez ulja ali LagAna ispala isto dobra, nema veze s obziro mna to da LagAna se smatra posni hleb! Onda još bolje!
Sastojci testa ne razlikuju od običnog hleba što ja pravim za pizza...

Dakle, trebaće vam
  • 120ml mlake vode
  • 2  kašika maslinovog ulja
  •  250gr brašna
  • 1 kašičica instatnog suvog kvasca
  • 1/2 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera 
 i još
  • kašičica šećera 
  • 2 kašika vode
  • malo susama
U džezvi zagrejati malo vode sve dok ne bude malo toplije od sobne temperature. Pazite, ne sme da bude vruća!
U posudu staviti malo soli, iznad toga brašno. Dodati maslinovo ulje a u centru praviti malu rupicu pa tamo dodati šećer i kvasac a iznad njih sipati vodu.
Rukama napraviti testo i formirati loptu. Premaziti maslinovom uljem i ostaviti u podmazan maslinovom uljem posudu i prekriveno peškirom koja je malo mokra u sobnoj temperaturi, negde kraj šporeta ako kuvate ili pržite nešto, lepše će biti u toplotu.
Posle sat vremena ponovo mešati testo, ostavite za nekoliko minuta pa rastanjiti oklagijom na radnoj površini da bude tako kao na slici, ravno ali ne previše, da bude takvog oblika kao na slici. Prstima pritisnuti na površini. Premaziti maslinovom uljem. U šolji mešati dobro vodu sa šećerom pa time premaziti laganu na površini i dodati susam.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 ili 220 stepeni najviše sve dok ne lepo porumeni. tj. najviše 15min.



Pohovane tikvice sa pivom

Sastojci
  • 2 tikvica
  • malo bibera 
  • malo mlevene začinske paprike slatkog ukusa
  • 330ml piva 5%alc.
  • 200gr brašna
  • malo soli.
Spremiti smesu piva/brašna.
U posudu sipati pivo i dodati brašno. Pobiberiti i dodati malo mlevene začinske paprike slatkog ukusa. Mešati dobro da bude smesa fina i glatka, bez gromuljica. Poklopiti i ostaviti smesu u frižideru za pola sata. 
Očistiti tikvice gore-dole, oprati i seći na tanke kolutove. Posoliti i ostavite ovako za petnaest mimnuta. Zatim brišati sa papirom odgovarajućom za upotrebu u kuhinji, ovo što je kao salvete.. 
U tiganju sipati maslinovo ulje i ostaviti da se dobro zagreje. Svaki kolutić umočiti u smesu od piva i pažljivo staviti u tiganju. Okrenuti da se peku sa lepo prže/porumene i sa jedne i sa druge strane. Zatim ostaviti na papir za kuvanje/salvete da ide višak ulja. Servirati i posoliti! Servirati i jesti toplo!!!
Molim vas da ih jedete kad su još tople jer ako ostavite omekšaju i nisu hrčkave na površini i sošne unutra nego svuda su sočne! Ja sam stigla da probam tople i žao mi je što nisam znala da kasnije budu mekši, kad sam kasnije probala nije se meni svidelo, htela sam da su hrčkave!

A šta još jedu Grci tokom Čistog Ponedeljka???
Naravno halvas, morske plodove... škampe... rakove... hobotnice... sarmice sa pirinćem.... mahune... i voće....

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?