Tart od bundeve

Tart od bundeve sa urmama i bademima


Ovo je najmodernija i najzdravija varijacija tarta od bundeve  što sam mogla zamisliti. Sa urmama, ovsenim pahuljicama, braon šećerom i bademima... To je najslađi kolač a to pun vlakana i vitamina!
Htela sam da napravim tart od bundeve... Bio bi običan ali ispao komplikovaniji.. Nisama imala oraha pa sam koristila bademe.. Imala sam nekoliko urmi, pročitala sm da sadrže toliko vitamina (magnezijum, Vitamin B6.. i sl.) što neko ne treba da konzumira vitamine iz teglice da se oseća super... pročitala sam da je dovoljno jesti samo 3 urmi dnevno! Slatki su, daju nam dosta energije, sadrže veliku količinu vlakana plus te vitamine B kompleksa što su veoma važni organizmu! U testo sam dodala ovsene pahuljice, cimet... Obogatila sam ukus ovog tarta koricem pomorandža! 
Ispalo SUPER!

Sastojci
za testo će vam trebati
  • 200gr brašna
  • 100gr ovsenih pahuljica, mlevenih
  • 150gr šećera u prahu
  • malo cimeta 
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 150gr margarina, hladna i iseckana na kockice.
  • 1 žumanac
a za nadev će vam trebati
  •  400gr bundeva
  • 200gr braon šećera
  • cimet po želji (sigurno treba koristiti cimet ali količina je po želji, ja sma dodala malo više zato što volim cimet.)
  • 1/2 šolja badema, oljušćenih, nepečenih i ne-slanih, krupno mlevenih.
  • nekoliko sušenih urmi bez koštice, sitno iseckanih.
  • nekoliko suvog grožđa svetlije boje
  • rendana korica pomorandža
  • 3 kašika prezli
i još 
  • 1 jaje, umućeno
  • 2 kašika mleka
U posudu staviti brašno, prašak za pecivo, ovsene pahuljice, malo soli, malo cimeta pa mešati. Dodati kockice margarina i trljati ih rukama u smesi brašna sve dok ne buu mrvice. Na kraju dodati žumanac i ponovo mešati, napraviti rukama testo pa formirati testo u obliku male lopte kao na slici. Staviti testu u posudu s poklopcem pa ostaviti u frižideru za pola sata. 
Za to vreme spremiti nadev.
Rendati budevu i dodati šećer. Dobro pritisnuti rukama, u dlanu iznad cedilje tako da bundeva pusti što više vode/tečnosti. Bundeva što sam ja koristila ostavila 200ml soka/vode! Dodati sve ostale sastojke i mešati.
Staviti testo na dnu kalupa/pleha (26cm) ali sačuvati samo malo od testa tako da napravite one trake što se vide na slici da budete dekorisali tart. Testo pritisnuti rukama na dnu kalupa tako d ide svuda lepo i ravno na dnu i malo na strane. Viljuskom ubosti svuda na povrsini pa peći testo u zagrejanoj reni na 200stepeni za desetak minuta najviše, nemojte očekivati da se skroz peče. Izvaditi iz rerne i dodati fil/nadev. Pritisnuti kašikom da bude sve lepo i ravno. Malu količinu testa što ste sačuvali rastanjiti oklagijom pa seći trake nožem ili točkićem. Trake staviti lepo na površinu nadeva. U jednoj posudi umutiti jedno jaje sa odgovarajućom količinom mleka. Time premaziti trake i ivice testa što možete videti.
Peći ponovo u zagrejanoj reni na 180stepeni sve dok ne lepo porumeni.
Ako želite dekoristi prah šećerom.

Varijacija
Koristiti nekoliko iseckanih oraha umesto badema.
Njam! Mirišljavo i zdravo!

Butternut Squash tart with dates and almonds


A very tasty and healthy dessert full of fibre and energy!
Easy to make!
Juat a biscuit base and a yummy filling!

Ingredients
For the base
200gr all purpose flour
  • 100gr oat rolls
  • 150g powdered sugar
  • Cinnamon
  • A pinch of salt
  • 1/2 teaspoon of baking powder
  • 150gr margarine, cold and cut into small cubes.
  • 1 egg yolk
And for the filling
  •  400gr grated butternut squash
  • 200gr brown raw cane sugar
  • cinnamon
  • 1/2 cup of peeled unsalted raw almonds, cut in a multi chopper
  • A few dried dates without stone, finely chopped
  • 1/2cup sultanina raisins
  • Grated orange zest
  • 3 tablespoons of dried breadcrumbs
For the egg wash:
  • 1egg, beaten
  • 2 tablespoons of milk.
To make the biscuit base put in a large ball the flour,oats, baking powder, salt and sugar and finally the margarine and press the margarin cubes between your hands in a way that you will finally make the mix look like wet sand. Add the yolk and make a dough. Then put the dough in a bowl and cover, let it cool in the fridge for thirty minutes. Prepare the filling...*
 Then press into a 26cm springform but keep a small amount of the dough to use it for the decoration. Use a fork to make some holes on the crust surfase and bake it in a preheated oven for maximum 10min at 180-200C until the crust semi-baked. 
*grate the butternut squash over a sieve and add sugar. Press well wiyh your hands so that you can take the water out of the vegetable. Add all the rest ingredients and mix well with your hands. Add the filling over the semi-baked crust. Decorate your tart with the rest of the dough making shapes/patterns of your choice. Break and beat an egg with some milk and use your silicon brush to apply a coat on the patterns. Bake in the preheated oven until the tart gets a golden colored surface and the butternut looks baked.
Decorate with icing sugar and enjoy!



2 коментара:

  1. To je to, zdravo i ukusno! Opet sam se setila moje Sanje. Sve si lepo objasnila. Hvala ti za odličnan recept! Pozdravljam te i želim ti srećan 8.mart, unapred ti čestitam, verovatno da neću stići preko nedelje <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super! Samo ne pamtim kako mi je dosla ideja da pravim tart od bundeva! Hihi. Pravim super pitu od bundeva sa korom koja odusevila svakog gosta za vreme Bozica ali ovako mi se vise dopada, manje masti se koristi, bolje je, plus ne kupim kore iz samoposluze ovako, jos jedan razlog da se radujem. I tebi zelim srecan dan zena i svaki dan da smo sve zene sirom sveta dobro, zdrave i bez suza, da smo samostalne, jake, mocne za sve. Uzivaj!

      Избриши

šta vi mislite?