Tart Čokobanana

Tart Čokobanana

Pravi čokobananički san!
A ko ne voli coko-banana kombinaciju?
Preslatko!


Sastojci
  • 90gr hladnog margarina, na kockice
  • 300gr brašna
  • 1 žumance
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 150gr šećera
  • kašika kakao-a 
  • 5 zrelih banana
  • 160gr crne čokolade za kuvanje 72% kakao-a
  • 200ml neutralne pavlake za kuvanje 35% masnoće
  • kašičica meda.
  • nekoliko kapica mlečne čokolade za kuvanje.

U posudu staviti šećer, kakao i brašno. Mešati dobro kašikom. Dodati margarinu i trljati rukama sve dok ne bude kao pešak a komadice margarine se ne vide. Dodati jaje i žumance, posoliti i rukama napraviti testo. Formirati u obliku lopte, prekriti plastičnom fojlom i ostaviti u frižideru za pola sata.  Nakon tog vremena testo staviti u pleh (24cm) i lepo pritisnuti prstima tako da ide svuda na površini i malo na ivicama, a da bude tanko oko 2cm. Viljuškom ubosti na površinu pa peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni za desetak minuta. Ostaviti da se ohladi u sobnoj temperaturi.
Seći banane na kolutove i lepo rasporediti na površini biskvita. Ako želite dodajte nekoliko kapica mlečne čokoladu za kuvanje između kolutova banana.
U šerpicu staviti pavlaku i med i ostaviti da se zagreje. Malo pre nego što da vri skinuti sa vatre i staviti u posudu gde već imate komadiće čokolade. Komadiće čokolade najbolje da budu 5gr svako ili manje, tako da se lakše istope. Sačekati za nekoliko sekundi a zatim mešati kašikom sve dok čokolada ne potpuno istopi. Smesu preliti iznad sloja banana, pažljivo. Ostaviti u frižideru da se ohladi. Dekorisati sa kapicama mlečne čokolade za kuvanje.

Napomena
Ukoliko odlučite da napravite isti tart sa drugom čokoladom koja sadrđi manje ili više kakao, količina čokolade razlikuje. Na primer ako koristite čokoladu sa 56% kakao onda morate koristiti 200gr čokolade.


Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?