Sarmice od kupusa

Lahanodolmades

Još jedan recept grčke tradicionalne kuhinje.
Moja mama pravi sarmice od kupusa ovako, nekad sa šargarepom* i nekad bez toga. Dakle, evo vam recept 2in1. 


Sastojci
  • 1 kupus srednje veličine
  • 300gr pirinča za punjeno povrće, Nihaki.
  • malo soli
  • malo bibera
  • malo sitno iseckanog svežeg peršuna
  • 1 šargarepa rendana*
  • malo sitno iseckane sveže mirođije
  • 2 struka mladog luka
  • 1 paradajz, rendan.
  • maslinovo ulje
  • sok 1/2 limuna.
Od kupusa seći onaj tvrd komad na dnu, centar i staviti u šerpu sa vrućom vodom. Ovo će vam pomoći da lakše skinuti/seći listove kupusa. Listove kupusa (4-5 zajedno) staviti u vruću vodu u drugoj šerpi sve dok ne omekšaju dovoljno tako da je lako da ih umotamo kasnije kao sarmice.
U jednoj  posudi spremiti nadev. Staviti sve ostale sastojke (osim limuna) i malo vode i mešati dobro. 
Listovima dodati malo od nadeva i urolati/umotati tako da se prave sarmice. Koliko sarmice se prave od jednog lista kupusa se zavisi od veličine listova, nekad sečemo svak ilist na dva komada, znači sećemo i bacimo onaj beli tvrd deo sa centra pa pravimo dve komade/kriške a nekad sečemo list na više komadica i pravimo manje sarmice.
Staviti sarmice jednu po jednu i jednu kraj druge na dnu jedne šerpe, pa ponovo iznad njih drugi sloj... i.t.d
Ako vam je ostalo vode/tečnosti od smese nadeva onda i to dodati u šerpu sa sarmicama. Dodati malo maslinovog ulja, poklopiti tanjirom (pogledajte ovde kako), dodati vode sve dok ne budu sve sarmice u vodi. Posoliti vodu. Ostaviti da se kuvaju u jakoj temperaturi sve dok pirinač se ne kuva, tj. za oko pola sata. 
Izvaditi tanjir sa šerpe i dodati sok od 1/2 limuna. Servirati.  
Servirati sa jogurtom a ako postite servirati uz taramosalatu (salatu/namaza ikra).

Napomena
Izvaditi SVE sarmice sa šerpe i servirati jer kupus pusti vodu i ne želimo sarmice na dnu šerpe da budu mekše.

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?