Panakota jagoda-kakao

Strawberry-cocoa panna cotta

Omiljena kombinacija ukusa, sad u jednoj panakoti.






Sastojci
za ružičasti deo
  • 5 jagoda (koristila sam Camarossa jagode)
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 100ml neutralne pavlake za kuvanje (ja sam koristila 15%masnoće)
  • 100ml koncetrisanog mleka**
  • 100ml vode**
  • 3 listića želatina
a za tamniji deo
  • 100ml koncetrisanog mleka**
  • 100ml vode**
  • kašika kakao-a
  • 2 lisistića želatina 
  • kašika šećera u prahu

Napomena
  • ** **Naravno ako imate obično mleko koristite ga, onda koristiti 200ml mleka umesto da koristite 100ml koncetrisanog&100ml vode...
  • Naravno možete koristiti kristal šećer umesto šećera u prahu ali koristim ovaj jer lakše se istopi. 
  • Naravno možete koristiti nekoliko komadica crne čokolade za kuvanje umesto kakao-a, ali ja preporučujem ovaj recept zato što je zdravije ovako!
  • Za posnu verziju koristiti kokosovo mleko. 
Listiće želatina umočiti u hladnoj vodi za pet minutica sve dok ne omekšaju.
Oprati i seći jagode na komadice. Mleveti jagode u multi dodajući mleko sa vodom ili samo sa mlekom ako ne koristite koncetrisano mleko. 
U perpici sipati pavlaku i dadati šećer. Dodati smesu jagoda i mešati dobro. Zagrejati a pre nego što da vri dodati listice želatina i mešati dobro tako da ne budu komadice želatina u šerpici. Sipati smesu u kalup ili čaše koristeći cediljku.
Ostaviti u frižideru da se ohladi i da se smesa zgusne.


Kad je ona prva smesa već hladna i gusta onda možete spremiti drugi deo panakote.
Umočiti listiće želatina u hladnoj vodi sve dok ne omekšaju a u šerpici staviti mleko sa vodom i odgovarajuću količinu šećera. Zagrejati i dodati kakao kroz cediljke. Mešati dorbo. Zatim kroz cediljke sipati smesu u drugu posudu, mešati i ostavit ida se malo ohladi u sobnoj temperaturi, na primer za pet minuta. Onda doadti kašikom malo po malo na već gustu panakotu. Smesu ostaviti u frižideru sve dok ne ohladi i zgusne i ovaj tamnji deo panakote. 
Ako ste koristili kalup a želite servirati goste onda u šerpici stavite malo vodu toliko tako da kad stavite u vodu kalup krema da bude okopljena vodom, ali pazite voda ne sme da ima kontakt sa kremom/panakotom. Ostaviti kalup u vodi za samo nekoliko sekundi a onda staviti izvaditi sa vode, staviti na vrh kalup tanjir gde ćete servirati panakotu i okrenuti tako da panakota pada na tanjiru. Vidite kako ovde.

Strawberry-cocoa panna cotta

Who doesn't love that strawberry-chocolate combination? I do. But I prefer to use cocoa instead of chocolate.. It is healthier!
Of course you can make the recipe using some dark chocolate pieces instead of cocoa, but I suggest this one!
Sweet&yummy!

Ingredients
for the pink-colored, strawberry flavoured part
  • 5 strawberries
  • 3 tablespoons powdered sugar
  • 100ml 15% fat heavy cream (light)
  • 100ml evaporated milk**
  • 100ml water**
  • 3 gelatine leaves
a za tamniji deo
  • 100ml evaporated milk**
  • 100ml water**
  • a tablespoon of cocoa
  • 2 gelatine leaves 
  • a tablespoon of powdered sugar
First of all soak the gelatine leaves in cold water until soft. Remember to put them in the cold water one by one and not all together at the same time. Place the milk,water and the strawberrries cut in pieces in a multi chopper and mix them very well. In a small pan put the  cream and sugar, than add the strawberry/milk mix and bring to a simmer. Squeeze the water out of the gelatine leaf, then add the gelatine leaves into the mix and stir well with a spoon until the gelatine has dissolved. Divide the mixture among small bowls using a sieve because we do not need any seed pieces... and leave to cool in the fridge for at least an hour, until set. 
When the first part of panna cotta is ready and that time has passed it is time to make the cocoa part.
Firstly you have to prepare the gelatine leaves again. So, once again soak the gelatine leaf in a little cold water until soft. In a saucepan combine milk,water and sugar and heat. Add the cocoa through a sieve and keep on stiring with a spoon. Bring to a simmer, then add the gelatine leaf just like you did before... stir well until dissolved. Let it cool in room temperature and then serve it on the top of the panna cottas gently using a tablespoon. Let is cool in the fridge until set.

Notes**
  • You can use crystal sugar instead of powdered one but I use this one because it is easier dissolved int othe mix, as we don't boil the mix.
  • You can use ordinary full fat milk instead of evaporated one but use no water then. So use 200ml of ordinary milk instead of 100ml evaporated milk&100ml water...
  • To make this panna cotta during a fasting season then you can add coconut milk.

2 коментара:

  1. Lepe su ti ove modlice. Efektno izgleda kad se servira. Mada i u čaši ostavlja dobar utisak. Kod nas su počele da se prodaju jagode po piljarama, ali su još uvek jako skupe. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da i kod nas je ranoza jagode ali ima ih puno u samoposluzi a i na pijaci... Malo su skupe ali ok kad su sveze i ukusne, SVE je preskupo kod nas sada...:-\ KuvaricaGr pokusava da pravi ukusne recepte bez puno troskova!:-)
      U ovaj kalup mozes da pravis halva od griza ili panakotu, ne pamtim zasto sam to kupila! :-) Htela bih imati ovakav ali teflon da mogu da ga stavim u rerni za mini kuglof! <3

      Избриши

šta vi mislite?