Mafini sa urmama i kruškom

Muffins with dates and pear

Mafini sa urmama, kruškom, zobenim pahuljicama i braon šećerom... Zdrav i ukusan predlog! Dosta vitamina, energije i vlakana samo u jednom mafinu!
Za doručak, za goste... 

Sastojci za 10 mafine
  • 230gr brašna
  • kašika praška za pecivo
  • 100gr zobenih pahuljica.
  • 2 jaja
  • 125ml maslinovo ili suncokretovo ulje
  • 150 gr braon šećera
  • 230ml mleka 3,5% masnoće
  • 10 urmi sušenih i bez koštice
  • 1 kruška srednje veličine
  • vanilin šećer (nije obavezno
  • prah šećer za dekorisanje

U jednoj posudi mikserom umutiti jaja sa uljem i mlekom.
U drugu posudu staviti brašno,šećer i prašak za pecivo. U multi mleveti zobene pahuljice sve dok ne budu prah pa dodati ih u posudu sa brašnom. Dodati smesu u prvu posudu pa nastaviti mešati mikserom na kratko. U jednoj posudi staviti oljušćenu i iseckanu na mele kockice krušku i sitno isekane urme. Dodati malo brašna i mešati rukama ili kašikom. Dodati ovu smesu u posudu sa testom i mešati drvenom kašikom lagano tako da idu urmi i kruška svuda u testo. 
Smesu sipati u podmazane uljem i posute brašnom kalupice za mafine pa peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni za pola sata. Ostaviti da se ohlade u sobnoj temperaturi, izvaditi sa kalupića i servirati prah šećerom.

Varijacija
Sledeci put probacu sa grckim jogurtom umesto mleka. Mafini ispali lagani i blagog ukusa pa mislim da bi grcki jogurt bio dobar prijatelj ovih kolacica!


Muffins with dates and pear

These are super yummy, healthy muffins made with oats, pear, dates and raw cane sugar! A wonderful idea for your breakfast!

Ingredients 
Makes 10

  • 230gr self rising flour
  • 100gr oats
  • 2eggs
  • 125ml extra virgin olive oil or sunflower oil
  • 150 gr brown raw cane sugar
  • 230ml 3,5%fat milk
  • 10 dried dates without stone, finely chopped
  • 1 pear, medium-sized, cut into small cubes.
  • 1 teaspoon vanilla extract (optional)
  • icing sugar to decorate
Preheat the oven to 200C.
In a large boel combine the flour and sugar. USse a multi chopper to make the oats look like powder/flour. Add them in the first mix. In another bowl bbrake the eggs, add the oil, milk and vanilla extract if you want extra flavour. Mix with a hand mixer. In a small bowl put the dates and pear and add two tablespoons of flour, mix with a spoon or using your hands. Then add them into the main mix and stir gently with a wooden spoon. Spoon the mixture into non-stick muffin cases or apply a coat of oil and then add some flour in plain ones. Bake in the preheated oven for thirty minutes until well-risen. Let them cool in room temperature. Decorate with powdered sugar.



Nutritivna vrednost sušenih urmi bez koštice/Nutritional value of dried dates without stone
Per 100gr
Energija/Energy
282kcal/1182kj
Masti/Fat
<0.5g
Ugljeni hidrati/Carbohydrate
75g
Of which sugars
63g
Fibre/vlakana
8g
Proteini/Proteins
2.5g
So(l)/Salt
0g
 

2 коментара:

  1. Čitam tvoj post i vidim lepo da si objasnila kako radiš sa aluminijumskim kalupima, namažeš i posipaš brašnom. Da sam prvo pročitala tvoj post, bilo bi mi jasno :-) Pričala sam koleginici sa posla o tebi i tvom blogu. Ona voli salate i ove zdrave grickalice. Rekla sam joj da ću da joj proseldim na mail link koji vodi do tvog bloga. Tvoji recepti me podsećaju na nju. Kad čitam neke od ovih tvojih postova koje si izbacivala u poslednje vreme, obavezno pomislim - ovo bi se mojoj Sanji dopalo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super! Bas mi je drago sto vam se dopada moji blogic i ideje! Lepo sto si joj pricala o blogicu, tako zelim, obicni ljudi koji trazu recepte koje se lako prave da nadju ovde nesto lepo sto bi voleli jesti/napraviti/castiti goste.Bravo njima koji vole zdravunishranu! Zdrava ishrana moze biti ukusna! Yay!

      Избриши

šta vi mislite?