Hlebčići u boji, sa semenkama

Seed crusted naturally colored bread

Hleb u boji! Prirodnim bojama od povrća i semenkama... veoma zdravo!
Hleb od bundeve i hleb od cvekle!


Nedavno sam u izlogu pekara videla hleb crvenoružičaste boje, to nije bilo obični hleb već Lagana, specijalni, radicionalan, ravan grčki hleb što jedemo samo neki poseban dan u godini. Bila je jako interesantna ideja jer nikad nisam videla takvu varijaciju ovog hleba! 
Danas sam imala nekoliko komadica bundeve.. . razmišljala sam šta da pravim, dvoumila sam se između đevrećica i hleba... Imamo i cvekle za glavno jelo... Evo ideja, pravim hleb u boji..., to nije Lagana već običan hleb ali u obliku koji se kaže karvelaki. A to su rezultati... Veoma ukusni!
 
Sastojci

za hleb ružičaste boje će vam trebati
  • 1 glavica cvekle, kuvana. 
  • prstohvat soli
  • kašičica šećera
  • 250gr brašna
  • kašičica instantnog suvog kvasca
  • 200ml mlake vode
i još
  • nekoliko nepečenih, neslanih pistaći 
  • nekoliko semenki suncokreta, neslanih i nepečenih
  • malo maslinovog ulja

a za hleb žute boje će vam trebati
  • 100gr mlevene bundeve
  • kašičica semenki bundeva, neslanih i nepečenih, mlevenih.
  • kašika braon šećera**
  • prstohvat soli
  • kašičica kristal šećera
  • kašika braon šećera
  • 150gr brašna, pšeničnog
  • 150gr kukuruznog brašna
  • kašičica instantnog suvog kvasca
  • 150ml mlake vode 

i još
  • nekoliko nepečenih, neslanih pistaći 
  • nekoliko semenki suncokreta, neslanih i nepečenih
  • nekoliko semenki bundeve, neslanih i nepečenih, mlevenih.
  • malo maslinovog ulja 
Rendati bundevu  i dodati nekoliko seckanih semenki bundeve pa mešati ILI stavit ibundevu i semenke u multi pa mleveti a zatim dodati malo braon šećera i mešati rukama ili kašikom. Dobro pritisnuti smesu u cediljku takoda bundeva pusti što više vode koju prirodno sadrži.
U džezvi zagrejati vodu sve dok ne bude malo toplije od sobne temperature. U posudu staviti brašno, malo soli a u centru staviti kvasac i kašićicu kristal šećera. Iznad kvasca sipati vodu. Dodati mlevenu bundevu i mlevene semenke bundeve. Možda bi trebala da dodajem malo od mlake vode u multi dok sam mlevela bundevu i semenke tak oda ne dobijem rendanu bundevu već jednu smesu naradžaste boje koja bi dala hlebu samo boju a ne bi se videli komadice ali nema veze...
Napraviti testo rukama. Formirati u obliku lopte pa ostaviti negde u toplotu i prekriveno peškirom za 40minuta- 1h sve dok ne bude duplo veličine. 
Zatim seći komade i napraviti hlepčiće. Seći nožem na površini kako se vidi na ovoj trečoj slici. Pemaziti maslinovom uljem i prstima dodati na površini malo vode pa dodati semenke. Ostaviti u rerni na 50stepeni za 15minutica.
Nakon tog vremena peći u zagrejanoj rerni na 200stepeni otprilike za pola sata sve dok ne bude hrčkavi na površini i pečeni i sa drugom stranom. Ostaviti da se ohlade u sobnoj temperaturi pa zatim seći i servirati.
Procedura je ista i za ružičasti hleb samo umesto smese od bundeve staviti u multi sako glavicu cvekle i malo od mlake vode i mleveti. Sada NIJE POtrebno da koristite braon šećer niti cediljku.

**Napomena
Sledeci put izbegavacu doti braon secer u bundevu jer onaj hleb ispao sladji.

Seed crusted naturally colored bread


''Happy'' bread with butternut squash or beets. Naturally colored!

Ingredients
For the butternut squaash bread you need
  • 100gr butternut squash, chopped in the multi chopper
  • 1 tablespoon of braown raw cane sugar**
  • a teaspoon of cristal sugar
  • a teaspoon of instant dry yeast
  • 150ml lukewarm water
  • 150gr cornmeal
  • 150gr all purpose flour 
  • a teaspoon of raw and unsalted pumpkin seeds, chopped.
  • a pinch of salt
  •  sunflower seeds, pistachio and pumpkin seeds, all of them unsalted and raw!
For the beet bread you need
  • 1 beet, cooked and chopped in the multi chopper
  • a teaspoon of cristal sugar
  • a teaspoon of instant dry yeast
  • 200ml lukewarm water
  • 250gr all purpose flour 
  • a pinch of salt
  • sunflower seeds, pistachio unsalted and raw!
To make the butternut squash bread in a large bowl combine the flour, cristal sugar and salt in the middle add the yeast and pour the water over it. Over another bowl press the butternut squash mixed with chopped seeds and brown sugar in a sieve so that all the water that this vegetable naturally contains comes out of it.
Add the mixture in the large bowl and make a dough using your hands.  Form the dough in the shape of a ball, put it in a clean bown, apply some extra virgin olive oil on its surface and cover with a damp cloth  and let rise in a warm place for at least 40min until it has double in volume. Then cut some pieces with your hands and make the shape of the bread that you like, cut the surface with a knife, apply a coat of extra virgin olive oil and apply some water with your fingers as well. Add the seeds on the surface and put the bread in the oven at 50C for 15min.. Then bake in the preheated oven for 30min.

Follow the same proccess to make the beet bread but do not use the sieve and rown sugar... just add the chopped beet in the bowl with the ingredients!

**Note
Next time I am not going to add brown raw cane sugar because the butternut squash bread turned out to be sweeter than I thought.

2 коментара:

  1. Odlična ideja!!! Ovo si mi već pominjala, da koristiš cveklu za prirodno bojenje testa i kora za kolače. Fenomenalna ideja! Da li se ne oseti zemljani ukus cvekle u hlebu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :-) Hvala ti draga Milena! Ukus je totqlno neutralan, nimalo ne mirise na povrce ili tlo, probaj! Zabavno je anne treba ti vwlika kolicina cvekla! Pogledaj takodjehttp://kuvaricagr.blogspot.gr/2014/11/ruzicaste-palacinke-sa-mesom-i-besamelom.html

      http://kuvaricagr.blogspot.gr/2015/09/rolat-od-cvekla-sa-lososom.html#more

      http://kuvaricagr.blogspot.gr/2015/07/domace-njoke-od-krompira-i-cvekla-u.html
      :-)

      Избриши

šta vi mislite?