Halvas od griza

Greek semolina halva

Posni kolač na brzinu
Halvas se pravi uglavnom tokom posta ali i uvek kad želimo nešto slatko na brzinu. Moja baba je uvek praviala halvas kad je čekala goste. U današnje vreme, u modernoj grčkoj kuhinji postoje dosta varijacija ovog slatkiša iz davnine ali ja predstavljam ovu tradicionalnu, običnu koja se brzo pravi i posna je!
Iskreno mislila sam da sam već objavila ovaj reept ali slučajno sam večeras kliknula na link za halvas od griza u stranici ''nešto slatko'' a recepta nema! Sreća imam slike pa eto i recepta!

Sastojci
  • 2 šolja krupnog griza
  • 3 šolje vode
  • korica limuna
  • 2 šolja šećera
  • 1 šolja maslinovog ulja
  • malo cimeta
  • nekoliko suvog grožđa, najbolje je koristiti one svetlije boje ali možete da kombinujete tamnije i svtlije boje takođe.
U šerpici sipati vodu i dodati koricu limuna na kriške i šećer. Ostaviti da vri tkao da se dobije sirup. 
U tuganju u maslinovom ulju dinstati griz sve dok ne porumeni. Zatim sipati polako sirup vrlo pažljivo pa mešati drvenom kašikom. Dodati grozdje i nastaviti mešanjem sve dok ne bude smesa gusta a nema više ulja. Smesu stavit iu kalup i ostaviti sa se ohladi u sobnoj temperaturi. Na kraju staviti tanjir iznad kalupa pa okrenuti kalup tako da slatkiš pad na tanjir. Dekorisati cimetom. Seći komade/kriške i servirati.

Greek semolina halva

Greek semolina halva is a very easy dessert to make! It is simpe yet delicious!
You don't need a lot of ingredients to make it! But you have to be careful during the cooking proccess as it is dangerous to pour the sirup in the hot mix!

Ingredients
2 cups of semolina
2 cups of sugar
A teaspoon of cinnamon
3 cups of water
1 cup of extra virgin olive oil
Lemon zest (not grated but just the yellow surface)
1/2cup of raisins.

In a small saucepan make the sirup...pour the water and add sugar and some slices of lemon zest. Bring to the boil.
In a pan put the olive oil and semolina and stir well and non-stop till the mixture is golden colored. Add the raisins and walnuts if you like, you may also use dried cranberries instead of raisins and stirr well non-stop with a wooden spoon till there is no oil left. Pour into a mould and let cool and set in room temperature.
Then turn onto a plate, decorate with some cinnamon and serve!

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?