Čokoladni tart sa malinama

Čokoladni tart sa malinama



Volim kombinaciju gorke čokolade i malina. A vi?

Sastojci
  • 90gr hladnog margarina, na kockice
  • 300gr brašna
  • 1 žumance
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 150gr šećera
  • kašika kakao-a 
  • šolja smrznutih malina+150gr šećera
  • 150gr šećera (za testo)
  • nekoliko kapica soka od limuna 
  • 160gr crne čokolade za kuvanje 72% kakao-a
  • 200ml neutralne pavlake za kuvanje 35% masnoće
  • kašičica meda.
  • nekoliko kapica mlečne čokolade za kuvanje.

U posudu staviti šećer, kakao i brašno. Mešati dobro kašikom. Dodati margarinu i trljati rukama sve dok ne bude kao pešak a komadice margarine se ne vide. Dodati jaje i žumance, posoliti i rukama napraviti testo. Formirati u obliku lopte, prekriti plastičnom fojlom i ostaviti u frižideru za pola sata.  Nakon tog vremena testo staviti u pleh (24cm) i lepo pritisnuti prstima tako da ide svuda na površini i malo na ivicama, a da bude tanko oko 2cm. Viljuškom ubosti na površinu pa peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni za desetak minuta. OStavit ida se ohladi u sobnoj temperaturi.
U šerpici staviti maline, najbezbednije je da nisu ledene... Dodati šećer i ostaviti da se kuvaju stalno mešajući kašikom sve dok nema komadice voće. Skinuti sa vatre i dodati nekoliko kapica limuna. Ostaviti da se ohladi u sobnoj temperaturi a zatim u frižideru. Marmeladu staviti na površinu tarta. Ostaviti u frižideru da se ohladi.
U drugu šerpicu stavit ipavlaku i med i ostavit ida se zagreje. Malo pre nego što da vri skinuti sa vatre i staviti u posudu gde  već imate komadiće čokolade. Komadiće čokolade najbolje da budu 5gr svako ili manje, tako da se lakše istope. Sačekati za nekoliko sekundi a zatim mešati kašikom sve dok čokolada ne potpuno istopi. Smesu preliti iznad sloja marmelade, pažljivo. Ostaviti u frižideru da se ohladi. Dekorisati sa kapicama mlečne čokolade za kuvanje i malinama.


Napomena
Ukoliko odlučite da napravite isti tart sa drugom čokoladom koja sadrđi manje ili više kakao, količina čokolade razlikuje. Na primer ako koristite čokoladu sa 56% kakao koristite 200gr čokolade.


Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?