Čokoladni mus tart sa bademima

Chocolate mousse tart with almonds

Jednostavno ukusno.
Čokoladni mus tart sa bademima u nadevu i karamelizovanim bademima na vrhu!


Sastojci
za biskvit, testo
  • 200gr brašna
  • 100gr šećera u prahuili običan šećer
  • 1 žumance
  • 90gr margarina iseckana na kockice
  • pola kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
a za mus
  • 100ml neutralne pavlake 35% masnoće
  • 100gr crne čokolade za kuvanje 53% kakao-a
  • nekoliko ne-slanih, ne-pečenih i oljušćenih badema, iseckanih (u avanu sa tučkom.)
a za dekorisanje
  •  nekoliko ne-slanih, ne-pečenih i oljušćenih badema.
  • 50-100gr šećera zavisi od količine tiganja i količine badema...
  • jagode
  • 50gr bela čokolada za kuvnaje, istopljena.

U posudi staviti brašno i šećer, mešati rukama. Dodati hladnu margarinu što ste već sekli na male kockice i dobro trljati rukama, tako da se ne vidi margarina i da se dobiju mrvice (ako koristite običan šećer) ili da vam bude smesa kao pešak (ako koristit šećer u prahu). Dodati žumanac i zamesiti testo. U početku mislićete da samo 1 žumance nije dovoljan ali budite strpljivi i dobro mešajte, videćete da je dovoljno! Formirati loptu i ostavite u frižideru za pola sata.
Zatim staviti u kalup za tart i rastanjiti testo prstima ovako tako da ide svuda na površini. Ja nemam kalup za tart, koristila sam duguljasti kalup za kolače ali stavila sam papir za pečenje na dnu tako da mogu kasnije da izvadim biskvit i da serviram lepo.
Praviti ivice ovako tako da imate dovoljnog prostora da sipate mus/nadev kasnije. Ubosti viljuškom svuda na površini. Ono što kažu da stavimo pasulje/grah/naut na površini meni je glupost. Ja nikad ne stavim a testo ostane ravno! Ja sam koristila točkić da sečem lepo ivice. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni za 20minuta najviše. Ono što se vidi na četvrtoj slici levo je testo sa druge strane, vidi se da je pečeno i na dnu lepo.
Dok se biskvit ohladi spremiti mus.
U hladnoj posudi umutiti pavlaku mikserom velikom brzinom sve dok ne dobijete šlag.  U džezvi iznad šerpice sa vrućom vodom istopiti čokoladu mešajući kašikom. Ostaviti da se malo ohladi pa da bude istopljena ali u sobnoj temperaturi i dodati malo po malo u šlag. Dodati iseckane bademe. Mešati.
Staviti mus pažljivo na površinu biskvita koristeći kašičicu ili kašiku. Pazite! Biskvit mora da bude hladan ilil u sobnoj temperaturi kad stavite mus na površinu.

U tiganju, najbolje teflon, u jakoj temperaturi staviti malo šećera.. na primer samo kašiku. Kad vidite d počne da se istopi smanjite temperaturu pa dodati mal opo malo ponovo istu količinu šećera, stalno mešajući. Ponoviti još sva puta. Ja sam koristila mali tiganj pa ta količina je bila dovoljna. Odmah i na kratko dodati bademe, ovako čitave, mešati malo pa sipati smesu na pek papir i ostaviti da se ohladi u sobnoj temperaturi. Zatim staviti nožem pažljivo seći na komadice i servirati na tart. dodati malo istopljene bele čokolade za kuvanje i jagodu/e. Servirati!

Chocolate mousse tart with caramellized almonds


A delicious tart with velvety chocolate filling and almonds!

Ingredients
for the base
  • 200gr all purpose flour
  • 100gr powdered sugar
  • 1egg yolk
  • 90gr margarine, cold and cut into small cubes.
  • 1/2 teaspoon of baking powder
  • a pinch of salt
for the mousse filling
  • 100ml 35% fat whipping cream
  • 100gr 53%cocoa dark chocolate, melted
  • peeled raw almonds cut into small pieces
decoration
  • peeled raw almonds.
  • 50-100gr sugar, the amount depends on the size of the pan and the amount of almonds that you will use.
  • strawberries
  • 50gr white chocolate drops, melted.
In a large bowl combine sugar anf flour. Add the margarine, salt and work with your hands until the mixtur resembles like wet sand. Then add the egg yolk and make a dough. Form a ball and let it in the fridge for at least 30minutes.
Whisk the cream until soft peaks form and then add slowly a small amount of already melted chocolate and stir with a wooden spoon. Add the almonds. Add the chocolate little by little. Serve this mixture on the top of the alredy cool base using a teaspoon. Let it cool in the fridge.
In a pan melt a small amount of sugar. Then continue adding small amounts of sugar in low temperature and stir non-stop until it is melted and it gets a light golden/brown color. Then add the almonds and stir for some seconds. Pour the mixure on a baking paper and let it cool in room temperature. Then use a knof e to cut these caramellized almonds into smaller pieces and serve them on the tart. Add strawberries and melted white chocolate to decorate.

2 коментара:

  1. Izgleda fenomenalno, a o ukusu su si sve rekla preko sastojaka. Divno <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Milena, hvala ti na lepim rečima/komentarima, kako je lepo kad neko vidi i oceni nešto lepo što pravimo! Hvala ti što ti se sviđaju moji recepti!

      Избриши

šta vi mislite?