Pita od crnih luka

Kremidopita


Varijacija omiljenog recepta

Kad sam počela da se bavim kuvanjem jedan od prvih recepata što  sam napravila bila je Kremidopita. Kremidi na grčkom jeziku znači crni luk pa kremidopita znači pita od crnih luka.
Onu prvu pitu sam pravila po receptu iz Kuvara što sam našla u samoposluzi. Bila sam jako oduševljena rezultatom ali posle puno godina, kad sam opet probala da pravim istu pitu nije uspelo! Nešto nije bilo u redu sa nadevom. Danas, posle tolikog vremena iskustva u kuhinji pravim ponovo recept ali menjam nekoliko sitnice... Na primer ne koristim ogromnu količinu margarine za prženje, ne koritim putera ili margarine među korama, ne koristim toliko jaja i pavlake... obogatim ukus paprikom i sirom... Koristim drugu koru! A šta ostane isto? Samo kombinacija crnih luka i slanine... ??? Možda!

Sastojci
  • 450gr kora za pite (za baklavu)
  • 50gr margarine
  • 500gr crnih luka iseckane na kolutove ili žuljen (600gr kad su bili neuljušćeni)
  • 100gr dimljene slanine
  • 1/2 žuta babura paprika
  • 150gr Kefalotiri ili Graviera Elassonas, tvrd grčki sir ovcijeg mleka i blagog ukusa
  • 2 jaja
  • 100ml neutralne pavlake za kuvanje 35% masnoće
  • malo susama i još jedno jaje za premazivanje.
  • 200ml maslinovog ulja
  • malo soli
  • malo bibera
U tignaju u margarinu dinstati slaninu i papriku i dodati količinu crnih luka. Dinstati sve dok ne dobiju lepu belo-zlatnu boju. Posoliti i pobiberiti. Skinuti sa vatre pa staviti u jednu posudu da se smesa ohladi u sobnoj temperaturi.
U jednoj posudi umutiti pavlaku i dva jaja. 
Rendati sir. Dodati sir u posudu gde imate smesu od cnih luka. 
Kad se smesa ohladi dodati i pavlaku sa jajetom. Mešati dobro drvenom kašikom.
Pola količine kore staviti na podmazan margarinom pleh ali premaziti svaku koru maslinovom uljem. Dodati nadev i na vrhu dodati ostale kore, ponov opremaziti svaku koru maslinovom uljem. Na kraju lepo zatvoriti ivice korama, premaziti ponovo uljem. Umutiti jedno jaje i malo vode i time premaziti površinu pa dodati malo susama. Peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni sve dok ne lepo porumeni i bude pečena i sa druge strane... To traje oko pola sata, zavisi od rerne...


Pita ispala ukusna a nadev sočan. Ipak komad seče se dobro a komadice crnog luka ne padaju. Sledeći put ja bih želela probati da napravim testo koje liči na hleb a time umotati nadev. Bilo bi zanimljivo. Probaću uskoro.



Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?