Orzo sa škampima & Ouzo

Kritharoto sa škampima i ouzo.


Brza, zdrava, ukusna i grčka ideja da kuvate orzo paštu.






Trebaće vam
  • 500gr škampi
  • 1/2 šolja graška
  • 250gr orzo pašta
  • malo soli
  • malo bibera
  • malo mlevene začinske paprike slatkog ukusa
  • malo maslinovog ulja
  • malo šećera
  • 1/2 svežeg paradajza iseckana na kockice
  • 100gr mini cherry paradajza iz Samos-a.
  • malo suvog ruzmarina
  • struka mladog luka
  • 1/2 glavica crnog luka
  • šoljica Ouzo.
U šerpici u vodi kuvati za sedam minuta škampi. Ocediti (ali čuvati supu tj. vodu jer trebaće nam za spremanje jela) pa ocistiti škampe. Ono što nam sad treba je samo meso od škampi.
U tiganju u maslinovom ulju dinstati orzo, crni luk i mladi luk sinto iseckane. Dodati začin od paprike ili ako ga nemate dodati sitno iseckanu rogač papriku. Kad orzo dobije zlatnu boju sipati ouzo. Kad alkohol se ispari dodati malo supe, tj vod gde ste pre kuvali škampe. Dodati malo po malo, znači dodati samo malo količine a kad se ispari dodati ponovo. Dodati grašak, ruzmarin, paradajz iseckan na kockice, škampe, posoliti i pobiberiti, stalno mešati i uvek zapamtiti da dodati malo po malo supu. Dodati malo šećera. Malo pre kraja kad voda/supa se ispari potpuno skinuti s vatre pa dodati mini paradajze iseckane na polovinu vertikalno. Prekriti peškirom za pet minuta pa servirati.

 ******************************************

Isti recept ali sa integralnom orzom sam pravila i drugačije.
Kuvala sam u slanoj vodi glave i oklop od škampi (ali prvo sam ih oprala i ocedila) za deset minuta a meso očistila tako da nema ono crevo zelenocrne boje, to skoro i se ne vidi kad su škampi mali. Ipak nije otrvono. Meso od škampi dodamo u jelo pet minutica pra kraja, kad ga stalno mešamo da se omekša orzo.


Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?