Crni luk Vs Mladi luk

Crni luk i Mladi luk-- Da li mislite da je isto? Varate se!

Kao stručnjak u svetu biljaka danas pišem ovaj članak...
da vam obaveštim o razlikama crnog i mladog luka... Tako je, ja sam obećala da pomognem mojim znanjem

Svaka domaćica, bar one koje se bave mediteranskom kuhinjom..., sigurno koristi svakodnevno crni luk! Prava je retkost kad jelo se pravi bez toga! Koristimo uglavno crni luk.. skoro uvek i u svemu... kad pravimo glavna jela, predjela/pite, supe.. salate... ali koristimo i mladi luk! Koristimo mladi luk kad želimo dati hrani svež ukus, koristimo mladi luk uglavno u salatama jer ukus je prijatniji njima koji ne vole ljuto, ali i u grčkim pitama... a često stavimo u šerpi mladi luk umesto crnog luka, ovako, jer mislimo da bolje miriše. Sigurno nema problema ako umesto jednog koristimo drugo, sigurno možemo koristit mladi luk ako nemam crni luk i suprotno... Ipak crni luk i mladi luk imaju dosta razlika kad se tiče o vitaminama pa čak i o kalorijma. Ne bojite se, nećete se ugojiti zbog crnih luka ali zanimljivo je znati razlike. Evo danas predstavljam nekoliko informacija o razlikama ovih kuhinjskih prijatelja...
Izvor podataka je moja knjiga iz fakulteta...

Povrće/ Vegetable
Crni luk/ (bulb) Onion
Mladi luk/ Spring onions
Vitamini I sl. u 100gr /Vitamins and more… per 100gr
Energija/Energy
350Kcal
38Kcal
Voda/Water
4%
89,1%
Proteini/Proteins
8,7g
1,5g
Masti/Fat
1,3g
0,1g
Ugljeni hidrati/Carbohydrates
5,2g
82,1g
Kalcijum/Calcium
166mg
27mg
Forfor/Phosphorus
273mg
36mg
Gvožđe/Iron
2,9mg
0,5mg
Natrijum/Sodium
88mg
10mg
Kalijum/Potassium
1383Μg
157Μg
Vitamin A
200
40
Vitamin B1/Thiamine
0,25mg
0,03mg
Vitamin B3/Niacin
0,10mg
0,18mg
Vitamin B3/Riboflavin
0,7mg
1,4mg
Vitamin C
78mg
35mg

Razlike su nekad velike a ukus razičit!
Da li ste ljubitelj crnog luka?
Probajte recept za pitu od crnih luka.
Kremidopita

Bulb onions - Spring onions: Differences.

Well, as an Agricultural Technologist I decided to post this board to inform you about some differences between common onions and fresh onions, which are two of the most commonly used ingredients of mediterranean and greek cuisine as well!
These buddies are certainly everyday in our kitchens, they make our dishes sweet or spicy, fresh scented but anyway... tasty!
Have a look at the board above and mind the differences! The taste of these vegetables are different, even the taste od the bulb onions may differ from variety to variety but there are some huge differents between them! Just notice!

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?