Tiropitakia me anthotiro II

Tiropitakia me anthotiro, nova verzija


Grčke pitice od sira koje se brzo prave...
Vrlo zdrave i lagane zbog toga što se koristi grčki sir Anthotiro, 10% sadržaj masnoće i skoro 70% vlažnosti i manji nivo soli (0,5%), a reč je o grčkom siru ovčijeg i kozjeg mleka koji se preporuči ljudima koji izbegavaju velike količine soli i drže zdravu dijetu. Anthotiro je jako mekan i vlažan sir, blagog ukusa, nešto slično kao namaz... i mora da se konzumira brzo jer ne može ostati svež više od nekoliko dana.... Anthotiro nije slani sir.

Postoje još nekoliko sličnih sireva a to su Manuri, Mizithra...
Ja ne volim Mizithru koja je malo kisela ali obožavam Manuri naročito u salati i Anthotiro kao zdrav lagan izbor uz jelo.

Danas objavim ''ažuriran'' recept Tiropitakia, razlika je ono što sam dodala mladi luk i malo praška za pecivo... Nema velike razlike ali ukus je bolji, meni podseća na spanakopitakia (pitice sa spanaćem) a testo ispalo maaaalo mekši. Sviđa mi se i ta varijacija!

Za testo će vam trebati
  • 300 gr brašna
  • 120 ml vode
  • 6 kašike maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • malo soli
  • kašičica praška za pecivo



Za fil će vam trebati
  • 250 gr sira Anthotiro
  • 1 jaje
  • struk mladog luka, sitno iseckan
  • kašiku sveže mirođije (sitno iseckana)
  • so i biber

*i još jedno jaje+malo vode za premazivanje


Napraviti koru
Sve sastojke staviti u posudu i rukom napraviti testo. Napravite loptu od tog testa, i pospite malo brašna na radnoj površini. Tu stavite loptu testa, pospite brašnom i oklagijom razviti testo tako da bude oko 3mm debljine. Seći nožem komadice kao četvorougao....

Priprema za fil
U posudu staviti sir, posoliti i pobiberiti dobro, dodati mirođiju i mladi luk i jedno jaje pa kašikom dobro mešati.

U svakom komadicu testa što ste pre pravili dodati po kašiku tog smesa, zatvoriti/poklopiti s drugom stranom i pritisnuti dobro viljuškom pa staviti ih na pleh na papir za pečenje. Zatim umutiti jedno jaje u jednoj šolji i dodati malo vode pa time premaziti pitice na površini.

Peći u zagrjanoj rerni na 180stepeni sve dok lepo ne porumene.


Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?