Sudakia

Sudakia 

sa diplomat kremom i varijacija sa kakao kremom bez jaja

Sudakia su uvek bila tamo, negde između eklerakia i kokakia, kad je moja mama radila u poslastičarnici... 


ali i još uvek postoje u svakoj poslastičarnici Grčke.

Blagog ukusa i jednostavna, to su poznata Sudakia sa bademom na vrhu.





Trebaće vam
  • 150ml vode
  • 150ml mleka
  • prstohvat soli
  • 120gr margarina
  • 4 jaja
  • 200gr brašna
  • *plus jedno jaje za premazivanje
a za nadev krem diplomat će vam trebati
  • 500ml mleka
  • 150gr šećera
  • 2 žumance jaja
  • vanilin šećer
  • 4 kašike kukuruznog škroba
  • 200ml neutralne pavlake 35% masnoće
a za dekorisnje
  • šolja šećera  i nekoliko file badema
Staviti u šerpici vodu i mleko i margarinu iseckanu na kolutove i ostaviti da se smesa zagreje. U drugoj posudi staviti brašno i malo soli. Kad smesa mleka u šerpici vri onda skinuti sa vatre, dodati brašno sa posude i brzo mešati kašikom sve dok ne dobijete testo slično kao ono kad pravimo keks...
Ostaviti malo da se ohladi, za nekoliko minutica mešati mikserom ovako tako da bude u sobnoj temperaturi ili bar da nije vruće. U jednoj posudi imati jaja pa dodati jedno po jedno u smesu. Dodati jedno jaje, mešati dobro čekajuči da se potpuno izgubi u smesu pa dodati drugo.... na kraju ćete dobiti testo koje nije tečno kao testo za kolač a nije ni tvrdo tako da se može da se prave kuglice, ali kad staviti kašiku toga na površini to može da stoji kao na primer šlag ali bar ne teče svuda kao da je voda...
ako ste završili sa dodanjem jajeta pa smesa vam je još tečna dodati polako malo po malo još malo brašna... zavisi od kvaliteta brašna ili količine jajeta. 
Staviti smesu u aparat što koristimo da pravimo dekoracije za torte šlagom pa ostaviti male količine na papir za pečenje na pleh. U jednoj šolji imati umućeno jaje i malo vode a time lagano premaziti površine ovih komadica...
Peći u zagrejanoj rerni prvo u 200 a zatim u 180stepeni sve dok ne lepo porumene. Neće ostati ovako niske već biće velike komadice kao loptice dok se peku. Kad su gotove ostaviti da se ohlade u sobnoj temperaturi.
Sprermiti šlag ovako: U hladnoj posudi umutiti hladnu neutralnu pavlaku mikserom sve dok ne bude šlag. Ostaviti u frižideru.
Spremiti kremu patiseri ovako:
Staviti u šerpicu 300ml mleka, vanilin šećer i šećer i ostaviti da se zagreje. U drugu posudu staviti 200ml mleka i 4 kašike kukuruznog škroba i mešati dobro kašikom tako da nema komadice škroba. Zatim dodati umućene žumance. Mešati dobro, umutiti u mleko viljuškom. 
Kad je smesa u šerpici vruća onda dodati ovu drugu smesu što smo pravili u drugoj posudi, tj sipati drugu smesu u šerpicu i mešati. Smanjiti malo temperaturu, brzo mešati sve dok ne zgusne i bude fina krema. Ostaviti u frižideru.
Posle sat vremena mešati kašikom kremu patiseri i dodati u kremu šlag. Mešati dobro kašikom ili mikserom lagano. 
Seći sudakia tako da su otvorene ali poklopac da se spoji sa drugom delom. Napunite ih ovom smesom od kreme patiseri i šlaga. Ovakav nadev se zove krema diplomat.
Spremiti karamel ovako:
Na tiganju staviti malo šećera, sam malo da pokrije površinu tiganja. ostaviti da se topi u umerenoj temperaturi i kasnije u tihoj temperaturi. Dodati polako šećer, dodati malo svaki put i stalno mešati kašikom. Šećer će polako dobiti svetlo braon/zlatnu boju, kako se vidi na slici. Nemojte više zegrejati i obavezno ne koristite jaku temperaturu jer će karamel d bude tamnije boje i gorkog ukusa. Na kraju, kad imate dosta karamela kašikom brzo staviti karamel iznad sudakia i odmah dodati nekoliko komadica od file badema. Budite brzi jer karamel odmah biće tvrd i neće moći badem da stoji ili zalepi na površini.
Sudakia čuvati u frižideru i konzumirati kasnije. 

Sudakia sa kakao kremom i glazurom lavande

Sudakia drugačije. Sa kremom bez jaja i aromatičnom glazurom.
To je moja varijacija prethodnog recepta, nekoliko sudakia što su mi ostala napunila sam ovom kremom i dekorisala ovom glazurom. 
Sastojci
za nadev za desetak sudakia trebaće vam
  • 150ml mleka 1,5% masnoće
  • 50ml neutralne pavlake 15% masnoće
  • 2 kašika kuluruznog škroba
  • 2 kašike šećera
  • vanilin šećer
  • kašika kakao-a
  • 100ml neutralne pavlake 35% masnoće

U posudu staviti 50mlneutralne pavlake 15% masnoće i količinu mleka a većinu toga sipati u šerpici sa šećerom i vanilin šećerom i ostaviti da se zagreje no ostatak, tj. oko 100ml ostaviti u posudi i dodati kakao i škrob i mešati vrlo dobro kašikom. Kad je smesa u šerpici vruća dodati drugu smesu i stalno mešati sve dok ne dobijet gustu kremu ali smanjite temperaturu. Skinuti sa vatre i nastaviti mešanjem sve dok ne bude krema jako gusta. OStaviti u frižideru a kad se ohladi mešati dobro kašikom, dodati šlag i mešati dobro mikserom.
Ako ne znate kako da napravite šlag jedino što vam treba je da umutite neutralnu pavlaku 35%masnoće mikserom sve dok ne bude šlag.

A za glazuru sa ukusom lavande će vam tebati
Šolja šećera u prahu i kašičica mleka đto ste kuvali sa kašičicom lavande i ocedili...
Znači u džezvi sipati malo mleka i dodati kašičicu suve lavande. Ostaviti da se dobro zagreje a zatim ocediti. Ne treba nam cvet/komadice lavande već samo mleko s ukusom. U jednu šolju staviti šećer u prahu i dodati malo po malo mleko, znači dodati kašičicu mleka i mešati dobro. Dobijena glazura mora da bude jako gusta i maaaalo tečna. Ako to niste uspevali a gčazura vam je ispala tečnija onda dodati malo više šećera i ponoviti mešanjem no ako vam je glazura ispala jaaako gusta onda dodati malčice više mleka... i.t.d.
Staviti kašičicem gazuru iznad sudakia sa visine!


Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?