Kormos

Kormos


Kormos je kolač što u Grčkoj pravimo odavno, to pripada receptima iz bakinog kuvara.
To je nešto brzo i lako da se pravi, isto kao halvas ili fontan ili trufakia, to su sve kolačici što su nekad davno naše babe pružile gostima. Još uvek pamtim kad nam je baba sekla komad Kormosa odmah iz zamrzivača umotan u papir za pečenje. Mosaiko je moderan naziv ovog slatkiša, to je reč što koriste na pakovanja na primer sladoleda kad mešaju sladoled čokoladni sa keksom a to podseća na ukus Kormosa.
Kormos je reč što su naše babe koristile kad su pričale o tom slatkišu.
Kormos je uvek čokoladni, sadršži dosta putera, oraha i keksa islomljenih. Nekad sadrži i jaje.
Na žalost nisam imala dosta oraha pa sam dodala samo keks i to petit keks prelivene mlečnom čokoladom i nekoliko komadica domaćeg slatka Bergamota. Zadnji put što sam kombinovala bergamot slatko sa čokoladom bila sam baš oduševljena pa evo mi prilike da ponovim!
Ima dosta ljudi koji misle da je Kormos kolač lako da se pravi, prave rado i ostave u zamrzivač a kad izvade iz zamrzivača pa žele da seku kriške to je nemoguće, nekad i nož slome. Prava katastofa jer nemaju ništa da časte goste... Ima i onih koji misle da treba da čekamo desetak minutica pa da kasnije sečemo. 

Sastojci
  • 200gr putera od kravljeg mleka
  • 200ml neutralna pavlaka 35%masnoće
  • 200gr crne čokolade za kuvanje
  • vanilin šećer
  • nekoliko komadica domaćeg slatka Bergamota sa mastihom
  • 200gr petit keksa prelivene sa mlečnom čokoladom ili bilo kakav keks vi volite mada uvek koristimo petit keks.
U ben mari istopiti čokoladu. U maloj šerpici zagrejati pavlaku s puterom iseckan na komadice. Dodati vanili šećer. Kad smesa počne da vri skinuti sa vatre pa dodati čokoladu. Mešati dobro sve dok smesa ne bude potpuno čokoladna. Ostaviti da se malo ohladi pa dodati Bergamot slatko na kockice i komadice keksa. Mešati dobro. Smesu sipati u duguljasti kalup u papir za pečenje pa ostaviti u zamrzivač prekrivenu plastičnom fojlom za najmanje 2 sata sve dok ne potpuno zgusne. Servirati pa ponovo umotati papirom i prekriti fojlom pa u kalup! Ostaviti u zamrzivač, budite sigurni da sutradan posle podne nećete više imati nimalo slatkiša! Tako je ukusno!
Komadici Bergamota su vidljive i ostave u usta fantastičan aromatičan ukus!

Naravno postoji i jadnostavnija/jeftinija varijacija, bez pavlaka i čokolade ali o tome ću pisati drugi put...

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?