Piletina Frikase

Frikase sa pilećem mesom

Frikase je tradicionalno jelo Grčke kuhinje i  pravi se od kombinacije mesa i zelene salate i naravno sa sosom avgolemono. Frikase može da se pravi jagnjećem mesom ili jaretinom i naravno sa piletinom kako predlažem u ovaj recept. Lagano i ukusno, sigurno njam!

Tirokafteri (Ljut namaz od sira)

Tirokafteri

Tirokafteri (tiri=sir, kafteri=ljuta). Tirokafteri je tradicionalni dip od sira što serviramo u svim grčkim tradicionalnim restoranima (tavernama), a i kod kuće pravimo kad održavamo BBQ party, ili kad uopšte imamo goste i želimo da serviramo na sto nešto lepo kao predjelo, pored tzatziki-a, grčke salate.... možda melidžanosalate (namaz/dip od patlidžana) i sl.

Brownies sa prelivom od malina

Rasberry icing walnut Brownies


Neodoljivi, sočni, mekani, čokoladni....i  sa prelivom od malina... To je prvi put što sam pravila Brownies. Uspešno!

Trufakia sa orasima, kokosom/bademom

Trufakia- još jedna DUPLO varijacija ovih slatkih kuglica iz bakinog kuvara....

Do sad sam objavila recept za Trufakia, sad objavim recept kako je moja baba pravila, originalno.

Ravani čokoladni

Tradicionalni kolač Ravani nekako drugačije


Ravani je tradicionalan kolač naše kuhinje. Moja mama i baba su pravile jednostavno, sa grizom, sirupom, ukusom limuna i pomorandža i dekorisan kokosom. Nedavno sam u nekoj emisiji pratila kako poslastičar predlaže da napravimo čokoladni ravani. Onaj recept nije sadržio arome voća, niti je on koristio kokos za dekor ali htela sam da napravim i da probam ovu varijaciju. Tako sam odlučila opet da pravim neku kombinaciju tradicionalnog recepta za ravani i onog novog.

Kolač sa pomorandžom

Kolač sa pomorandžom i grčkim jogurtom

Bićete sigurno iznenađeni time kako lako se pravi ovaj kolač! Ne sadrži ni puter, ni margarinu, samo kašiku ulja!

GRČKI ORIGINAL SUVLAKI

SUVLAKI I JIROS

Grčki originalan suvlaki..
Evo kako izgleda i htela bih da može i miris da prođe preko neta.... :)))

Melem

Nedavno sam pročitala ovaj članak o kremi za operkotine tzv. Melem.

''Pravi se tako što se tri pune kašičice svinjske masti a moze i maslinovo ulje ko ne voli svinjsku mast....nekoliko puta properu u hladnoj vodi, a zatim pomešaju sa jednim belancetom i čašicom domaće rakije, najbolje komovice. Svi sastojci se sjedine i mute mikserom dok se ne dobije kompaktna masa, poput šlaga za tortu. Ovaj preparat može da se koristi za lečenje opekotina od sunca, ulja, rerne, vrele vode... Problematično mesto tri do četiri puta dnevno premažite tankim slojem melema i neće ostati ožiljci.''
Čitav članak se nalazi u sajt Herbateke