Vasilopita II

Vasilopita- Vasilica grčka, jednostavna verzija


Vasilopita sa tradicionalnom ukusom božičnog vremena Grčke i naročito Atine. Jedna jednostavna verzija

Zadnji dan godine a domačiće Grkinje su sve u kuhinjama i prave Vasilopite. To je kolać ovakvog oblika koji sadrži novčić ili nešto slično za sreću, ipak uvek metalno. On koji će to nači u svoj komad veruje se da će imati veliku sreću  tokom naredne godine! 
Vasilopitu sećemo i serviramo u ponoć, kad nova godina dolazi. 
Ako ostane serviramo sutradan kao doručak. 
Danas objavim recept za jednu Vasilopitu koja se lako pravi, košta manje nego ona druga što sam već objavila a svi koji su probali kažu da je lagana, mirišljava i ukusna. 



Sastojci
  • 180ml mleka
  • kašičica mahlaba
  • 2 suze od mastihe u prahu
  • 180gr mix margarina i putera
  • nekoliko badema za dekoraciju+1 jaje i malo vode
  • 300gr brašna
  • 3 jaja
  • rendana korica 1/2 pomorandža
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 230gr šećera 
  • prstohvat soli 
Puter umutiti sa šećerom mikserom sve dok ne bude krema. Dodati jedno po jedno jaja i nastaviti mešati mikserom. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, koricu pomorandža, mastihu, mahlab, malo soli... i mešati drvenom kašikom. Dodati mleko pa ponovo malo brašno...
Na kraju dekorisati bademom ali prvo premaziti površinu umućenom jajetom sa vodom...
Peći 50min u zagrejanoj reni na 160stepeni.... u kalup na papir za pečenje podmazan puterom....

i... Srećna Nova Godina!

Varijacija
Koristiti i prahu od badema umesto brašna...

Pogledajte takođe
Vasilopita

Širom Grčke vrste Vasilopita razlikuju. Na primer u severnom delu Grčke pravi se pita od mesa a postoje i oni koji prave Vasilopitu koja ima testo isto kao Cureki, poslastičari predlažu razne varijacije ovog tipa koje sadrže razno kao što je nar a videla sam i inovacije o Vasilopiti od čokolade dok nisam to nigde videla uživo niti probala jer meni ovo nije grčka tradicija... ali uglavnom se pravi takva, jednostavna ili sa suvom voćem a testo da bude kao kolač. Naravno nikad ne fali ukus mahlaba ili mastihe, cimeta, konjaka... to su sastojci koji čine ovaj kolač baš poseban i praznički! Tako da ne bih preporučila da pravite ovaj recept bez mahlaba i mastiha, ispasti će nešto drugo što nije baš Vasilopita. 
Običaj je da bademom ili čokoladom ili glazurom od šećera pišemo na površni brojeve naredne godine... na primer ja bih trebala da pišem 2016 ali nisam, htela sam da koristim bademe samo na ivici, dosadila sam se svaki put da pišem godinu na površini. Osim godinu pišemo nekad i želje ili samo želje, na primer pišemo Kali Hronja što znači Srećna Nova Godina.

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?