Cureki Extra sa nadevom od višanja i čokolade

Super Cureki

O tom kolaču već sam dosta pričala, to je slatki, mekan, mirišljav hleb karakterističnog ukusa i oblika dok i testo razlikuje...

 

a pravi se za vreme Božića i za vreme Uskrsa (tad se jede posle Vaskrsa)...


Veoma je aromatičan i ukusan, može da se servira u Božičnoj Trpezi, tj. gostima za Doček Nove Godine i tokom Božića uopšte, a može da se jede kao doručak takođe. 
Nema pekara u Grčkoj da ne prodaje Cureki ovih dana, no se prodaje često i tokom cele godine a ima to čak i u malim porcijama u samoposluzi mada nije isto praznično...
Danas objavim recept sa duplo nadevom, koristim čokoladu i marmeladu od višanja. U prodaji ima i još kaloričnije vrste, prelivene čokoladnom glazurom, orasima...
Višnje i mahlab su najbolji prijatelji pa to je još jednan razlog da probate ovu varijaciju...



Za ovakav rezultat pletimo rolnicu
sa čokoladnim nadevom
 i rolnicu sa nadevom od višanja...
Sastojci
  • 1kg brašna
  • 10gr mahlab-a rendanog, u Grckoj se kaže mahlepi
  • 125gr putera
  • 75gr margarina
  • 250gr šećera
  • 4 jaja
  • 3 suze mastihe u prahu
  • korica jednog pomorandža
  • 200ml mleka
  • 16gr suvog instantnog kvasca

Za nadev
  • 200 gr crne čokolade za kuvanje, istopljena
  • kašičica margarina
  • 200gr marmelada od visanja

Za dekorisanje
  • šoljica badema file
  • 1 žumanceta jaja +malo vode za premazivanje


U posudu staviti brašno, mahlab, mastihu, rendanu koricu jednog pomorandža.

U maloj šerpici istopiti margarinu/puter sa šećerom. Kad se ohladi dodati tu smesu u posudu sa brašnom, u centru dodati kvasac pa iznad toga čašu mlakog mleka (200ml). Umutiti 4 jaja pa  dodati ih u posudu takođe. 

Sad što već imate sve sastojke zajedno... mešajte dobro rukama sve dok ne dobijate lepu elastičnu glatku masu. Ostavite da stoji u toplo mesto za 40 minuta najmanje, znači možete čekati i tri sata.

Podelite testo na komade i pravite rolnice. Oklaglijom razviti duguljast komad testa tako da imate dovoljno prostora za stavite čokoladu ili marmeladu od višanjapa da ponovo urolati ali na ivicama staviti prstima malo vode pre nego što da urolate jer ovako neće da otvore. Ostaviti ponovo na toplo mesto da budu duplo veličine. Svaki rolat sad koristite da napravite poželjnu obliku, na primer ja na slici sam napravila kao puž nešto, pletenice, venac... Ostavite curekia da stoje u toplo mesto, ako imate peškir stavite iznad njih peškir dok čekate za oko 40 minuta najmanje. 
Pre pečenja
Umutiti jedno jaje pa dodati malo ovde, umutiti ponovo pa time premazite površinu svakog komada.
Peći u zagrejanoj rerni oko pola sata na 170 stepeni. Pazite jer brzo se peku. 
Gotove su kad nisu više zalepljene na papir za pečenje i lepo se porumene.


Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?