Leblebije u sosu sa mesom

Leblebije u sosu sa mesom


Piletina, svinjsko meso i leblebije sve zajedno i mekano, plus sa ukusom pomorandža.




Trebaće vam
  • 2 ražnjica pilećeg mesa (ili 300gr pilećeg mesa iseckan na kockice)
  • 2 ražnjica svinjskog mesa (ili 300gr svinjskog mesa iseckan na kockice)
  • 250gr leblebija
  • malo soli
  • malo bibera
  • malo suvog ruzmarina
  • rogač paprika iseckana žuljen ili na kockice
  • glavica crnog luka sitno iseckana
  • malo maslinovog ulja
  • svež paradajz iseckana na kockice 
  • 70gr (ili 2 kašika) pelata.
  • rendana korica 1/2 pomorandže
  • kašičica mlevene začinske paprike slatkog ukusa
A za marinadu mesa će vam trebati
  • 50ml maslinovog ulja 
  • malo mlevene začinske paprike slatkog ukusa
  • malo karija Mandras ili  kašičica šenfa
  • malo soli
  • malo bibera
  • kašika grčkog kravljeg jogurta 
  • glavica crnog luka iseckana 
  • malo suvog ruzmarina
  • sok 1 pomorandža
  • 1/2 zelena babura paprika
Možete napraviti ovo jelo na dva ili više načina...
Evo nekoliko predloga...
  1. Možete kuvati leblebije u vodi i da kuvate meso u sosu u drugoj šerpi pa na kraju da dodate mehune u meso i još kratko kuvati kao što sam i ja odlučila da radim...
  2. Možete spremiti meso u sosu a leblebije u drugoj šerpi a na kraju peći kratko u rerni
  3. Možete kuvati leblebije u sosu u jednoj šerpi a peći meso pa na kraju dodati meso u šerpi...
Odlučila sam da napravim prvo mnačinom tako da ne trošim vreme i energiju iz rerne mad sam u početku htela da pravi mpo trećem načinom. 
Ispalo super mada ne volim koristiti ekspres lonac.

Dakle, od prethodnog dana staviti leblebije u šerpicu pa ostaviti tamo do jutra u sobnoj temperaturi.
Sutradan ocediti pa staviti u ekspres lonac prekrivene vodom. Poklopiti i ostavit ida se kuvaju za 45minuta prvo u jakoj pa zatim u laganoj temperaturi.
Ocediti. 
Spremati marindu za meso.
U posudu dodati sve sastojke iz spiska marinada, mešati dobro kašikom pa dodati meso. Ako koristite meso od ražnjica kao ja onda skinuti sa stapića pa dodati u marinadu a ako ste kupili komad mesa morate prvo seći na male kockice. Ostaviti meso u marinadu za pola sata.
U tiganju ili u šerpi u maslinovom uljem dinstati komadice mesa što ste pažljivo izvadili iz marinade, ne želimo da ima u šerpi komade od sastojaka marinade. Kad se lepo porumene sa svih strana dodati rogač papriku i crni luk i dinstati u umerenoj temperaturi sve dok paprika i crni luk ne omekšaju. Zatim dodati alevu papriku, komadiće svežeg paradajza i pelat. Mešati kašikom, dodati rendnu koricu pomorandža i ostaviti da se zagreje za par minuta pa dodati vodu. Mešati. Posoliti i pobiberiti, dodati ruzmarin. Ostavit ida se kuva u jakoj temperaturi, ako trebaće voda samo dodati polako čašom i kuvati sve dok meso ne omekša. 
Na kraju dodati kuvane leblebije što ste ocedili. Mešati dobro, poklopiti pa ostaviti da se kuva još desetak minuta. Skinuti sa vatre. Servirati... Prijatno!


Napomena
Ako koristite ražnjice ne zaboravite da pitate mesara da li su već marinirani. Nadam se da nisu. 


Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?