Torta Valentinova šuma višanja

Torta Valentinova šuma višanja


 Torta sa višnjama, kremom i čokoladom.










Trebaće vam
Za patispanj
4 jaja
prstohvat soli
100gr šećera
kašika kakao u prahu
80gr mekanog brašna
prstohvat soli

Mikserom umutiti dobro 4 žumanaca sa šećerom sve dok ne budu krema. U drugoj posudi umutiti dobro belance uz malo soli tako da dobijete ''sneg''. Mi u Grćkoj ovaj sneg zovemo Marega. U prvoj posudi dodati Maregu i drvenom kašikom lepo i lagano mešati tako da se ne gubi vazduh koji se već nalazi u smesu. Dodati brašno i kakao i mešati.
Ovu smesu izlijemo u pleh teflon ili u podmazan plah, posut brašnom.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni za 25 minuta.
Ostaviti da se ohladi u sobnoj temperaturi pa seći pažljivo nožem na 3 dela, horizontalno. 

Za kremu višanja
Koristiti instantnu kremu patiseri koju mešate sa 400ml mleka. Na kraju dodati višnje* što ste mleveli u multi sa kašikom mleka. ILI Napraviti sami domaču kremu patiseri, ostaviti u frižideru sve dok ne zgusne a polse dva sata umutiti pa dodati višnje što ste mlevelli u multi sa kašikom mleka. Ako želite da napravite sami kremu patiseri evo kako:
Trebaće vam
500ml mleka
150gr šećera
2 žumance jaja
vanilin šećer
4 kašike kukuruznog škroba

Staviti u šerpicu 300ml mleka, vanilin šećer i šećer i ostaviti da se zagreje. U drugu posudu staviti 200ml mleka i 4 kašike kukuruznog škroba i mešati dobro kašikom tako da nema komadice škroba. Zatim dodati umućene žumance. Mešati dobro, umutiti u mleko viljuškom. 
Kad je smesa u šerpici vruća onda dodati ovu drugu smesu što smo pravili u drugoj posudi, tj sipati drugu smesu u šerpicu i mešati. Smanjiti malo temperaturu, brzo mešati sve dok ne zgusne i bude fina krema.

Za belu  kremu sa komadicama čokolade trebaće vam
100gr sitno iseckane crne čokolade za kuvanje 

*Za crvenu kremu sa višnjama trebaće vam
200gr smrznutih višanja

Kremu patiseri podelite na dva dela. Prvom delu dodati višnje a drugom dodati sitno iseckanu crnu čokoladu za kuvanje. Mešati prvi deo mikserom a drugi deo kašikom. 

Za dekorisanje trebaće vam
200ml neutralne pavlake 35% masnoće
Umutiti pavlaku mikserom u hladnoj posudi sve dok ne dobijete šlag.

Umesto sirupa 
200ml vode
2 kašike kakao-a u prahu
3 kašike šećera
Sve sastojke skuvati u džezvi a posle kašičecem preliti svaki sloj patispanja.

Dakle, na poslužavniku staviti jprvi sloj patispanja pa dodati ''sirup''...dodati 1/2 od crvene kreme. Ponovo patispanj... pa onaj ''sirup'' ali sad dodati belu kremu sa čokoladicama. Na kraju patispanj, ''sirup'' a sad ponovo crvenu kremu. Na kraju dekorisati/prekriti sve šlagom pa dekorisati po želji. 
Ostaviti u frižideru.
Servirati hladno. 
Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?