Tiropita ekspres

Tiropites atomikes



Kad je čeznja za tiropitu velika i hitna










Sastojci 
za testo 
  • šolja brašna
  • kašika maslinovog ulja
  • 25gr putera
  • malo vode, otprilike 50ml  
  • malo soli
a za fil
  • malo feta sira 
  • malo anthotiro sira, to je nešto kao mladi sir
  • kašika grškog jogurta 2% masnoće
  • malo bibera
  • malo soli
  • 1/2 jaja
i još
  • malo susama

U posudu staviti brašno, vodu, maslinovo ulje i malo putera i mešati dobro rukama, formirati testo a od toga loptu. Zatim oklagijom rastanjiti lepo. Testo seći na dva dela pa seći ivice tako da formirate dve široke trake.  
U drugoj posudi spremiti fil. Staviti fetu i anthotiro u posudu i trljati viljuškom. Posoliti i pobiberiti. Umutiti jedno jaje pa od toga sipati polovinu u posudu sa sirom. Mešati dobro. Na krau dodati i kašiku grčkog jogurta. Mešati dobro kašikom. Jogurt će učiniti smesu kremastu. 
Koristiti polovinu umućenog jaja da budete premazili ivice traka testa. U centru staviti fil, staviti otprilike 2- 3 kašike fila za jednu pitu samom sa jedne strane a sa drugom stranom prekriti i pritisnuti ivice villjuškom da zalepe. U umućeno jaje što je ostalo dodati malo vode pa time premaziti površinu pite. Dodati malo susama i peći u zagrejanoj rerni na 180stepeni sve dok ne lepo porumene.

I jedna mini varijacija da vidimo kako ispadne unutra.

Napomena
Grčki jogurt takvog, kremastog oblika


Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?