Rolat od cvekla sa lososom

Rolat od cvekla sa favom i lososom

Slani rolat kao predjelo, sa nadevom od lososa i fave, prelepe crvenoružičaste boje od cvekla!
Šta uraditi cveklama što su vam ostala? Napraviti rolat i oduševite goste! Blagog ukusa i lagano predjelo, bogat omega-3 masnim kiselinama za vas koji volite zdravu ishranu i pazite na liniju.
Ali kako se pravi? Ovako...



Za crveni rolat će vam trebati
  • 3 kuvane cvekle
  • 3 kašike mekanog brašna
  • 1/4 kašičica prašak za pecivo
  • 3 kašike rendanog tvrdog belog sira
  • 3 jaja
  • prstohvat soli

a za fil će vam trebati
  • 100gr dimljenog lososa
  • 1 šolja fave*
  • 1 crni luk
  • malo maslinovog ulja
  • sok 1/2 limuna
  • malo sitno iseckane sveže mirođije
(Cvekle treba oprati i kuvati u vrućoj vodi za oko 2 sata u običnoj šerpi... Zati mocediti i oljuštiti, seći na kolutove...
U jednoj posudi umutiti belance od jaja i prstohvat soli sve dok ne dobijete šam. Koristiti metalnu cediljku da dobijete pire od kuvane cvekle. Ako nemate onda koristiti multi. Ja nisam koristila multi jer trebala bih da dodajtem vode ili mleko a nisam htela da imam tečnost u smesu. U posudu staviti žumance i sir pa umutiti miksrerom. Dodati pire od cvekle i nastaviti mešanjem. Dodati malo po malo šam od belanca pa mešati lagano, pažljivo i strpljivo drvenom kašikom kao da želite crvenom smesom da prekrijete šam. Smesu preliti na papir za pečenje na pleh i peći u zagrejanoj rerni za 15minuta na 160stepeni.
Staviti ovaj slani patispanj među dva listova papira za pečenje dok je još toplo i urolati lepo. Ostaviti umotano ovako da se ohladi dok pripremate recept...

U maloj šerpici sipati oko 700ml vode i crni luk čitav i oljušćen, samo na dnu nožem praviti krst. Kad voda vri dodati favu.  Kašikom skinuti penu što fava ostavi na površini vode. Smanjiti temperaturu i ostaviti da se kuva sve dok ne bude jako mekana, skoro kao pire. Nikad nemojte poklopiti ali s vremena na vreme mešajte. Treba da kuvamo favu sve dok ne ''pije'' što više vode od toga što smo dodali. Nemoje čekati da bude pire u šerpi, trajaće dugo i možda zagori... već kad je jako mekana izvadite iz šerpe i sipati u pleh malo da se ohladi (onaj crni luk ne treba nam više, bacimo) a zatim staviti u multi ili blender pa napraviti pire, znači jednu masu koja je gušće i nema ikakvih komadica. Vremenom će da zgusne više...

Staviti favu ponovo u pleh i ostavit ida se ohladi. Tad dodati malo limuna i maslinovog ulja i mešati dobro. Posolite po želji. Koristiti favu kao namaz na patispanj pa dodati tanke kriške lososa...
Zatim pozačiniti mirođijem. Ako vam se dopada dodati i malo rendane korice limuna. Urolati. Ako Stavite u frižideru umotati palstičnom fojlom.
Posle nekoliko minuta skinuti fojl, seći i servirati.

Varijacije
Ako nemate favu probajte sa pireom od krompira ili možda graška. Ako vam se dopada kombinacija lososa-kremastog sira probajte sa takvim sirom.

*A šta je fava?
Fava je nešto kao sočivo žute boje, gaje se u grčko ostrvo Santorini...
više o favi pročitajte ovde
Ako imate favu pogledajte i sledeći recept, možda vam se dopada.


2 коментара:

šta vi mislite?