Orzo pasta sa žalfijom i pečurkama

Kritharoto sa žalfijom i pečurkama


   Njam!
Mirišljavo, lagano, zdravo, brzo se pravi i brže nestane!
Zato što orzo u Grčkoj nije samo za juveci i supe... može da bude i gurme!


 
Sastojci za 2 porcije
3/4 šolja orzo pasta
malo bibera 
malo soli
malo suve žalfije
700ml domaća pileća supa
šoljica belog vina
glavica crnog luka
1/2 šolja pečuraka iz konserve
2 kašike maslinovog ulja
malo rendanog belog tvrdog sira

U teflon tiganju u maslinovom ulju dinstati sitno iseckan crni luk i pečurke, pobiberiti pa dodati orzo pastu. Dodati žalfiju, treba imati samo nekoliko suvih listića a da ih trljate među prstima pa ovako da i dodate u jelo. Mešati pa kad se malo porumeni i bude zlatne boje sipati šoljicu vina i ostavite da se alkohol ispari. Zatim dodati malo od pileće supe koja je već topla. Mešati dobro i smanjiti temperaturu. Posoliti i pobiberiti. Pazite i mešati s vremena na vreme i dodati odgovarajuću količinu pileće supe kad god treba tako da se lepo kuva orzo isto kako radimo kad pravimo rižoto. Nećemo na kraju ocediti orzo pa zato treba dodati supu malo po malo. Supa treba uvek da bude topla. Na kraju dodati malo rendanog sira, rečimo 2-3 kašike rendanog sira na primer Regato ili kačkavalj i mešati dobro. Servirati sa sirom na vrhu. 

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?