Kolač sa koštunjavim plodovima, suvom grožđem i nadevom od kreme.

Kolač sa koštunjavim plodovima, suvom grožđem i nadevom od kreme.


Kolač od badema, oraha, suvog grožđa...







Sastojci
za nadev
  • 500ml mleka
  • 150gr šećera
  • 2 žumance jaja
  • vanilin šećer
  • 50gr putera
  • 4 kašike kukuruznog škroba
a za kolač
  • 50gr badema u prahu
  • pola šolje mlevenih oraha
  • 3jaja
  • nekoliko suvog grožđa svetlije boje
  • 150gr istopljenog margarina ili putera
  • kašika konjaka
  • malo cimeta u prahu
  • kašičica meda
  • 100gr brašna / odgovarajuća količina praška za pecivo (ja sam koristila brašno koje već sadrži prašaka za pecivo, odgovarajuća količina ovde je otprilike 1/2 kašičice)
I prah šećer za dekorisanje

Spremiti kolač
U jednu šolju staviti suvo grožđe, malo vode i konjak. Umutiti mikserom margarinu ili puter od spiska sastojaka za kolač sa šećerom. Dodati jaja jedno. Dodati bademe, orahe, brašno i mešati dobro. Dodati cimet i med, mešati dobro.Ocediti suvo grožđe, zatim stavite ih u cediljku sa kašikom brašna, treba da ih uvaljate u brašno tako da ne padnu na dnu pleha dok se peče kolač. Dodati suvo grožđe u testo i mešati kašikom. Peći u zagrejanoj rerni u podmazan i posut brašnom duguljast kalup na 160-180 stepeni sve dok ne lepo porumeni i kad stavite u centru nož onda nema na površini noža tragove od testa.
Ostaviti da se ohladi pa onda seći kolać horizontalno na dve komade, trebaće nam 2 sloja a u centru stavićemo kremu.

Spremite kremu patiseri
Staviti u šerpicu 300ml mleka, vanilin šećer i šećer i ostaviti da se zagreje. U drugok posudi staviti 200ml mleka i 4 kašike kukuruznog škroba i mešati dobro kašikom tako da nema komadice škroba. Zatim dodati umučene žumance. Mešati dobro, umutiti u mleko viljuškom. 
Kad je smesa u šerpici vruća onda dodati ovu drugu smesu što smo pravili u drugoj posudi, tj sipati drugu smesu u šerpicu i mešati. Smanjiti malo temperaturu, brzo mešati sve dok ne zgusne i bude fina krema. Na kraju dodati puter. 
Mešati s vremena na vreme sve dok ne ohladi pa tu kremu koristiti kao nadev kolača. 

Dekorisati prah šećerom.

2 коментара:

  1. Mogu zamisliti kako fino mirise dok se pece, fali samo jos soljica toplog caja i onda da se ususkas uz neku dobru knjigu i kolacic.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, oni koji su probali rekli su da je ukusno.

      Избриши

šta vi mislite?