Juvarlakia

Juvarlakia
Tradicionalno glavno jelo grčke kuhinje, od mesa i pirinča u avgolemono sosu.
Juvarlakia.
Nekad ste me pitali kako se kaže ''čorba od pilećih okruglica sa limunom'', takvo glavno jelo ne znam ali podseća mi na juvarlakia, pa od tad razmimšljam da objavim recept. Dakle, evo recept ovog tradicionalnog jela koji se ne pravi od pilećeg mesa... ali nadam se da vam se dopada.

Trebaće vam
  • 500gr mlevenog telećeg mesa
  • 200gr pirinča Karolina, takav što koristimo da pravimo rižoto.
  • malo sitno iseckanog svežeg peršuna
  • malo soli
  • malo bibera
  • sitno iseckana glavica crnog luka
  • 3 krompira srednje veličine
  • 1 jaje 
  • sok 1/2 limuna
  • malo maslinovog ulja.

U posudi staviti mleveno meso, pirinač, sitno iseckan crni luk i peršun. Dodati belance jednog jajeta. Zumanac čuvati u maloj posudi jer ćemo koristiti kasnije da budemo pravili avgolemono sos pre kraja. Posoliti ali ne puno jer ćemo i kasnije dodati malo soli u šerpi.
Mešati sve ove saastojke rukama dobro kao da pravite testo pa napraviti kuglice. Belance jajeta će pomoći da sve sastojke spoje lepo.

U šerpi sipati vodu i ostaviti da se kuva, da vri. Dodati malo maslinovog ulja. Dodati kuglice. Ostaviti da se kuvaju a s vremena na vreme skinuti penu što ostavi meso na površini vode. Očistiti i oprati krompire, seći ih na komade pa dodati ih u šerpu. Smanjiti temperaturu, poklopiti i ostaviti da se kuvaju za oko 40-45 minuta. Dodati čašu vode. 
Umutiti žumance jajeta što ste pre čuvali, dodajući soka 1/2 limuna. Možete koristiti i sok jednog čitavog limuna ali da ne ispadne kiselo koristimo polovinu pa ako želite možete kasnije dodati limun kad servirate. Dodati malo po malo i sporo malo od tečnosti/vode iz šerpe dok umutite jaje sa sokom limuna. Jelo treba da bude vruć, odmah kad smo skinuli sa vatre. Vratite ovu smesu u šerpu. Mešati lagano tako da ide svuda. Posoliti, pobiberiti.
Poklopiti šerpu i čekati desetak minutica.
Sos će vremenom da se zgusne, zbog pirinča i malo zbog jajeta. 
Servirati.




Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?