Grčka Riblja Supa

Psarosupa


Riblja supa, morskim ribama.
Grčka riblja supa može da se pravi ovako lagano i jednostavno ili avgolemono, znači sa jajetom i limunom...



Trebaće vam
  • velika morksa riba, na primer oslić (na slici imamo prosfigakia, to su vrsta riba kao mini oslić)
  • celer
  • 2 krompira srednje veličine
  • 2 šargarepa srednje veličine
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • glavica crnog luka
  • šoljica belog pirinča
  • malo limuna
U vodi u šerpi kuvamo povrće (krompire i šargarepe da budu oljuštene i iseckane na komadice/ kolutove, crni luk čitav ali oljušten a celer ovako čitav). Ocediti, tj izvaditi iz šerpe pa u vodi kuvati ribe. Posoliti. Ocediti pa kroz sito/mreže/mislim veliku cediljku... sipati vodu u drugu šerpu. To radimo jer ne želimo u vodi da budu kosti. 
Dodati maslinovo ulje i kad voda vri dodati šoljicu pirinča. Mešati dobro. Dok se pirinač kuva stavit iu tanjir nekoliko od krompira i šargarepa što smo pre kuvali i ocedili i pritisnuti viljuškom ovako kako se vidi na slici tak oda budu sitne komadice. Na kraju dodati ih u supu.

Maslinovo ulje sija dok je supica još topla!
Čistite ribe da nemaju kosti i staviti komadice u supu. 
Dodati takođe nekoliko velikih komada krompira i šargarepa po želji.
Dodati celer takođe, ali crni luk bacimo.
Dodati malo limuna i prijatno!

Za varijaciju avgolemono
Ukoliko želite da napravite riblju supu avgolemono onda dok je supa još vruća...  umutiti u tanjiru 1 žumance sa sokom 1/2 limuna i u to dodati kašiku od tečnosti iz šerpe. Skinuti supu s vatre. Mešati/umutiti ponovo žumance-limun-tečnost iz šerpe i sve to dodati nazad u šerpu :) 
Za par minuta jel oje gotovo za serviranje.

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?