Crnobeli keksići (Žirafa, Pruge i Mramorni)

Crnobeli keksići (Žirafa, Pruge i Mramorni)
Razne varijacije istom testom. Bez jaja.

Moderne, zabavne i sigurno... ukusne!

Kako ih napraviti...???


Za testo će vam trebati
400gr brašna
4 kašičice mleka
100gr šećera
200gr margarina ili putera u sobnoj temperaturi, istopljenog
vanilin šećera ili mastiha u prahu
2 kašićice kakao-a

Umutiti mikresom puter sa šećerom pa dodati mleko, vanilin ili mastihu i malo po malo dodati brašo. Nastaviti mešati mikserom a malo pre kraja podeliti testo na 2 dela, staviti drugi deo u jednu drugu posudu i dodati kakao... nastaviti mešati rukama i praviti testo u obliku loptice. Verovatno će vam trebati još malo brašna.

 

Za mramorne keksiće

Da budete napravili takve keksice uzmite mal ood jednog i malo od prvog i malo od drugog testa u ruci i napraviti kuglicu. Pritisnuti na dlanu kao kad pravite pljeskavice. Možete takođe razviti svaku kuglicu oklagijom ali ne previše da ne bude previše tanko i da koristite poželjnu kalupiću tako da dajete konkretan oblik. Lepo rasporediti na pek papir na pleh i peći na 180stepeni u zagrejanoj rerni za desetak minuta.

Za crnobele keksiće-pruge

Volim ove keksice! 
Od belog testa napraviti pruge, isto i drugom testom pa staviti ih jednu kraj druge na papir za pečenje. Iznad toga staviti još komadić pek papira pa oklagijom rastanjiti, malo i polako jer ne želimo da bude previše tanko.
Sad ispod papira pruge su se spojile. Nožem praviti ovako da budu ivice ravne i seči komadice. Lepo rasporediti na pek papir na pleh i peći na 180stepeni u zagrejanoj rerni za desetak minuta.


Za žirafa keksiće


Uzmiti malo od belog testa, malo više nego kad ste pravili mramorne keksiće, na primer uzmiti toliko koliko biste uzeli da napraviti keksić duplo veličine. Malo pritisnuti dlanom na pek papir a na površini staviti male kuglice od drugog testa. Što manje su one kuglice to lepša će ispasti žirafa! Iznad toga staviti komadić papira za pečenje i razviti lepo, da ne bude previše tanko. Vidićete kako ispadne testo kao koža žirafe!
Sad možete nožem seći u obliku žirafa, ja nemam kalupe pa sam to napravila nožem. 
Ako nije vam lako da napravite žirafu onda staviti kalup i napravite druge oblike, ja sam takođe ovako napravila cvet i vevericu.
Te žirafe je malo teško dok nisu još pečene da ih uzmemo i stavimo u pleh pa ja sam sekla pažljivo papir oko njih i stavila komade papira u pleh. Peći u zagrejanoj reni na 180stepeni za desetak minuta.

P.S. I nemojte brinuti ako vam ostane testo kad pravite žirafe ili pruge, samo uzmite u ruci i napravite mramorne! ;)


Prijatno!
Evo kako ispadne unutra! 

Нема коментара:

Постави коментар

šta vi mislite?